Patria (Patria Finance)
Investice  |  18.03.2017 12:49:27

Víkendář: Budeme s roboty bojovat třídenním pracovním týdnem?

Možná, že automatizace nakonec přece jen začne vytvářet nová pracovní místa. Je ale také možné, že kvůli ní ztratíme pracovní místo všichni. Jisté je jen to, že už nyní se naše práce mění. Bílé i modré límečky potřebují více vzdělání a komunikačních dovedností, než tomu bylo dříve. A již dnes je pro řadu lidí, kterým automatizace vzala zaměstnání, těžké najít si nové.

Technologický pokrok obvykle předbíhá ekonomický rozvoj, jeho přínosy ale nejsou ve společnosti rozvrstveny rovnoměrně a politici tak stojí před těžkým úkolem: Umožnit zaměstnancům, aby i oni dosáhli na zisky, které technologie přinášejí. 

Potřebné změny budou pravděpodobně vyžadovat zásahy ze strany vlády, v tuto chvíli ale není zřejmé, k čemu jsou politici ochotni a co je pro ně nepředstavitelné. Ekonomové a odborníci ovšem už nyní hovoří o některých krocích, které by mohly pomoci. V první řadě jde o zvýšení úrovně vzdělání ve společnosti. Na tom se experti většinou shodnou a ekonom Gregory Mankiw považuje tuto strategii za nejlepší reakci na pokračující technologický vývoj a problémy, které může přinést. 

V USA je nezaměstnanost u skupiny lidí ve věku 25 – 34 let s univerzitním vzděláním jen 2 %, zatímco u lidí se střední školou už je to celých 8 %. Zvýšit počet univerzitních studentů ale může být těžkým úkolem, protože ne každý má dostatek peněz, času a motivace k takovému studiu. Řešením mohou být různé vzdělávací kurzy a vzdělávání v rámci zaměstnání. Ekonom Tyler Cowen ale tvrdí, že různé vládní programy rekvalifikace jsou často neefektivní a ke skutečnému zlepšení kvalifikace nevedou. Firmy pak nemají velkou ochotu financovat rekvalifikaci svých zaměstnanců, protože poté hrozí jejich odchod ke konkurenci. 

Cowen považuje za nejefektivnější takové vzdělávání, které si lidé zařizují sami. K tomu by se měl přidat větší důraz na technické předměty, programování a statistiku už na základních školách. Právě tyto dovednosti spolu s kreativitou a schopností navzájem spolupracovat dávají totiž podle odborníků lidem největší konkurenční výhodu před stroji. Nikdo si přitom nemůže být jistý, že právě on nebude již brzy nahrazen nějakou novou technologií. Rozvoji těchto dovedností bychom tedy měli věnovat pozornost všichni. 

Erik Brynjolfsson z M.I.T. tvrdí, že jsme ještě hodně vzdáleni době, kdy nebude pro lidi žádná práce. Nacházíme se ovšem v situaci, kdy existuje poptávka po profesích a dovednostech značně odlišných od těch, které nahrazují technologie a stroje. Největší výzvou je tedy zaplnit lidmi ta pracovní místa, která společnost skutečně potřebuje. Jared Bernstein z Center on Budget and Policy Priorities k tomu dodává, že „když potřebná pracovní místa není schopen vytvořit soukromý sektor, měla by je vytvořit vláda“. Dnes se také hovoří o takzvaném základním příjmu, který vláda dává každému bez ohledu na jeho konkrétní situaci. Kritici tento koncept odsuzují s tím, že snižuje motivaci k práci. Zastánci základního příjmu zase tvrdí, že by lidem umožnil obnovit si vzdělání a získat zaměstnání, o které skutečně stojí. 

Existuje celá řada dalších návrhů. Mezi ně patří podpora malých podniků a podnikatelů, různé vládou financované fondy, snížení regulačních požadavků u různých profesí či například omezení počtu pracovních hodin v týdnu namísto toho, aby byli lidé propouštěni ze zaměstnání. Proč prostě nezkrátit pracovní týden na tři nebo čtyři pracovní dny? Cowen ovšem tvrdí, že takové návrhy pocházejí z říše snů. 

S celým problémem úzce souvisí i to, že zisky generované automatizací plynou pouze k úzké skupině lidí a ekonomové tak stále více hovoří o potřebě většího přerozdělování příjmů. Shoda na konkrétním způsobu přerozdělení ale ani zdaleka nepanuje. Liberálové obvykle hovoří o zvyšování minimální mzdy, konzervativci naopak chtějí tuto mzdu držet nízko, aby si práce uchovala svou konkurenceschopnost vůči strojům. Bill Gates nedávno navrhl zdanění robotů, jiní zase hovoří o zvýšení daní ze zisků a snížení odvodů z mezd

Technologický pokrok a globalizace by měly zlepšovat životy lidí a ne stát proti nim. Najít způsob, jak toho dosáhnout, je ale možná největší výzvou pro naši společnost. Vliv populismu na pravici i levici roste z toho důvodu, že voliči ze střední třídy cítí, že politici si v této situaci rady nevědí. 

Autorkou je Claire Cain Miller.

Zdroj: NYTimes


 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

25.02.2023Trhy už přestávají bojovat s Fedem - Víkendář Patria (Patria Finance)
02.02.2023ECB nadále bojuje s inflací, bude pokračovat zpřísňování Tisková zpráva (Tisková zpráva)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688