Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Reality  |  16.03.2017 15:10:52

Ekospol: Nové byty v Praze za 3M zdražily o 5%, průměrně stojí 5,8 milionu Kč

 

Ceny nových bytů v Praze neustále rostou. Zatímco loni na podzim dosahovala průměrná cena dostupného bytu 5,55 milionu korun, na přelomu roku vzrostla o pět procent na 5,8 milionu korun. Zájemce o vlastní bydlení si tak musí připlatit zhruba čtvrt milionu korun. V některých lokalitách cena vzrostla meziročně až o pětinu. Vyplývá to z podrobných statistik společnosti EKOSPOL, která pražský rezidenční trh monitoruje už více než deset let. Aktuálně monitoroval ceníky 143 aktivních developerů.

 

Nejvíce peněz kupec vydá za bydlení v centru města, naopak okrajové části jsou několikanásobně levnější. „Nejdražší byty jsou na Praze 1 a 2, kde se průměrná cena vyšplhala na 11,62 milionu korun, resp. 15,38 milionu. Prvenství mezi nejdražšími lokalitami pro druhý městský obvod způsobila vyprodanost některých projektů, kde zůstaly pouze velmi drahé byty. Ty pak statistiku zkreslily. Nejlevnější je Praha 10 s průměrnou cenou za nový byt 4,65 milionu korun. I ta však mezičtvrtletně vzrostla, konkrétně o pět procent. Na druhém místě skončila Praha 9, která kvůli devítiprocentnímu mezikvartálnímu nárůstu ceny přišla o pozici nejlevnější lokality,“ přibližuje ceny hlavní analytik společnosti EKOSPOL Matyáš Hančl a dodává, že tyto ceny nezahrnují příplatky za sklep a garážová či parkovací stání. Ty většinou konečnou cenu bytů navýší o další stovky tisíc korun. „Někteří developeři tím opticky snižují už tak vysokou cenu nabízeného bytu,“ vysvětluje Hančl.

 

S tím, jak cena roste, musí kupující sáhnout stále hlouběji do kapsy. Mnozí proto nakonec zvolí menší byt, než původně hledal. „Kdo měl před časem našetřeno na třípokojový byt, musí se dnes často spokojit například s výrazně menší garsonkou. Určitým řešením je poohlédnout se dál od centra, kde jsou byty až čtyřikrát levnější než v předraženém středu Prahy. Přitom vyhledávané lokality v okrajových částech hlavního města nabízejí kvalitnější bydlení. Ať už díky nedotčené přírodě v blízkém okolí či lepšímu parkování přímo u domu,“ zdůrazňuje Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva dlouhodobého lídra developerské výstavby v ČR EKOSPOLU.

 

EKOSPOL ve svých statistikách primárně prezentuje celkovou cenu nabízeného nového bytu. Právě celková cena, kterou klient za byt zaplatí, totiž zůstává nejdůležitějším kritériem při výběru nového bydlení či bytu pro investici. „Údaje ukazující cenu za metr čtvereční sice mohou být zajímavé pro odborníky či statistiky, ale pro klienty je rozhodující částka, kterou budou muset zaplatit. Ta rozhoduje o tom, zda jim stačí vlastní úspory, či jak velkou hypotéku si budou muset sjednat. Případně zda se nebudou muset spokojit s levnějším bytem,“ doplňuje Korec.

 
 

 

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688