Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.03.2017 12:34:55

Trumpův první rozpočet: Obrana vítězí, diplomacie a životní prostředí ztrácí

Vyšší výdaje na obranu, proti tomu hluboké škrty v diplomacii a ochraně přírody. Bílý dům připravil návrh rozpočtu na rok 2018, který by prezident Donald Trump měl dnes předložit Kongresu. Na nižší výdaje by se měla připravit většina rezortů. Méně peněz může dostat NASA. Některé nezávislé agentury by už nemusely dostat od státu nic. Zákonodárcům by se plán rozsáhlých škrtů líbit nemusel.

Pokud Trump návrh prosadí, bude to znamenat dramatickou změnu v tom, jak byly vládní priority seřazeny dříve.

Větší či menší škrty se týkají většiny federálních úřadů a programů. Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) má oproti úrovni za fiskální rok 2016 počítat se snížením výdajů o zhruba 30 procent. Zkratka EPA by Evropanům mohla znít povědomě, jde totiž o agenturu, která předloni obvinila německý Volkswagen z porušování emisních norem. Podle amerického tisku se tak agentura ocitne na svém nejnižším rozpočtu za minulých 40 let. Přivření finančních kohoutů by mohlo znamenat drastické snížení financování výzkumu o klimatických změnách, zavření programů na ochranu životního prostředí včetně těch, které předtím podporovali jak demokraté, tak republikáni.

Na škrty by se měla připravit také americká diplomacie. Ministerstvo zahraničí a Americká agentura pro mezinárodní rozvoj (USAID) by mohly mít rozpočet osekaný o téměř 29 procent. Šéf diplomacie, bývalý CEO těžebního gigantu ExxonMobil Rex Tillerson s tím prý souhlasí.

 

Naopak na dopravu, obranu, vnitřní bezpečnost a veterány chce Bílý dům dát peněz víc. Jenom na obranu by to podle návrhů, jak je přinesl Bloomberg, bylo 52,3 miliardy dolarů. Pro Pentagon by to znamenalo o desetinu víc prostředků než ve fiskálním roce 2016. Dvě miliardy z těchto peněz mají jít na vývoj jaderných zbraní, píšou americká média. Podle agentur se jedná o největší zvýšení na obranu od dob prezidenta Ronalda Reagana. Slibuje okamžité peníze na připravenost jednotek k boji proti teroristickému hnutí Islámský stát či na pořízení nových lodí, letadel a zbraní.

Ministerstvu pro vnitřní bezpečnost by mohly připadnout zhruba 3 miliardy dolarů navíc. Většina peněz, 2,6 miliardy dolarů, půjde na vybudování zdi na hranicích s Mexikem. Další peníze mají sloužit k deportování přistěhovalců bez dokladů.

Některé nezávislé vládní instituce chce Trump odstřihnout od státních peněz úplně. Jsou to třeba Národní nadace pro umění nebo Africká rozvojová nadace. 

Výpočty Bloombergu se opírají o výdajové úrovně za fiskální rok 2016 proto, že to byl poslední rok, po který byla vláda financována plně.

Podle této agentury je možné, že návrhy narazí na tvrdou opozici v Kongresu. Odpor lze čekat v obou táborech, tedy i mezi Trumpovými republikány. Zákonodárci se mohou zdráhat osekat rozpočty v některých oblíbených programech, jako je třeba zahraniční pomoc nebo rozvojové programy pro některé části Spojených států, na příklad deltu Mississippi. Pro některé agentury by realizace rozpočtu znamenala propuštění federálních pracovníků, EPA by musela zrušit až 3200 pracovních míst. Proti škrtům v některých rezortech se už dřív vyjadřoval třeba lídr republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell.

Zdroje: BBG, FT, ČTK

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688