Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  10.03.2017 10:02:33

Komentáře k vývoji mezd - zrychlujeme, ale stále jsme pod 2006/7

 

Mzdy se v závěru loňského roku opět zvyšovaly. Průměrná nominální mzda vzrostla ve 4. čtvrtletí meziročně o 4,2 % na 29 320 korun a mediánová mzda se zvýšila o 6,0 % na 25 061 korun. Vzhledem k tomu, že v posledním čtvrtletí loňského roku již rychleji rostly ceny, tak reálný růst průměrné mzdy činil 2,8 %, respektive 4,6 % u mzdy mediánové. V souhrnu za celý loňský rok vzrostla průměrná mzda nominálně o 4,2 % na 27 589 korun.

Rychleji v závěru loňského roku rostly mzdy v nepodnikatelské sféře a to především ve vzdělávání a zdravotní a sociální péči. Výrazně nadprůměrně rostly mzdy i v ubytování, stravování a pohostinství (o 7,3 %), kde se však mzdy nacházejí výrazně pod průměrem. Naopak slabý byl růst mezd v peněžnictví a pojišťovnictví, kde mzdy vzrostly jen o 0,8 % a po očištění o růst spotřebitelských cen dokonce poklesly.

Mediánová mzda rostla ve 4. čtvrtletí opět rychleji než průměrná mzda, z čehož vyplývá, že rychleji rostly nižší mzdy. Rozdíl mezi mediánovou a průměrnou mzdou se mírně snížil, když mediánová mzda ve 4. čtvrtletí tvořila 0,85 % mzdy průměrné.

Souhrnně lze říci, že rychlejší růst mezd v loňském roce je odrazem hospodářské situace v ČR. Významný pokles nezaměstnanosti se v posledních třech letech promítl do snížení nabídky volných uchazečů o zaměstnání a firmám tak často nezbývá, než zvyšovat mzdy, aby si své zaměstnance udržely. S ohledem na velmi nízký růst inflace loni mzdy rostly solidním tempem i reálně. Navzdory výraznému oživení ekonomiky a nedostatku volných uchazečů však mzdy nedosahují růstu z let 2006 a 2007, kdy se nominálně průměrná mzda zvyšovala přes 7 % a reálně přes 4 %.  

Miroslav Novák 
Analytik
AKCENTA a.s.
 


Růst reálné mzdy v závěru roku 2016 zpomalil, což bylo dáno kombinací slabšího růstu nominální mzdy a vyšší inflace.

Výhled růstu mezd a platů ale zůstává příznivý, což je dáno jak situací na trhu práce (hlad zaměstnavatelů po pracovní síle), tak zvyšováním platů ve veřejném sektoru (zde ostatně došlo v závěrečném čtvrtletí loňského roku ke zrychlení růstu platů).
Za celý rok 2016 vzrostla průměrná nominální mzda o 4,2 %, což je nejvyšší celoroční růst od roku 2008.
Po očištění o inflaci činil v roce 2016 růst reálné mzdy 3,5 %, což je nejsilnější růst od roku 2007.
Pro letošní rok očekávám růst průměrné mzdy o 4,8 % anebo i více, což by po očištění o inflaci znamenalo nárůst průměrné reálné mzdy zhruba o 2,5 %.
Růst mezd a souběžný růst zaměstnanosti zůstává pozitivním faktorem pro spotřebu domácností: soukromá spotřeba by měla i letos zůstat hlavním tahounem růstu české ekonomiky, stejně jako tomu bylo v roce 2016.

 
Z pohledu ČNB byl mzdový růst v závěrečném čtvrtletí loňského roku zřejmě slabší, než co centrální banka očekávala. Nicméně, základní příběh české ekonomiky se tím nijak nemění: hlad po pracovní síle vede ke zrychlování růstu nominálních mezd a tato tendence bude pokračovat i v letošním roce. Právě vývoj inflace a mezd v tuzemské ekonomice jsou pro ČNB dominantními faktory při úvahách o ukončení kurzového závazku. Data o mzdách nijak nepodlamují předpoklad trhu, že ČNB svůj intervenční režim ukončí již v průběhu letošního druhého čtvrtletí a velmi pravděpodobně již v průběhu dubna.
 
Radomír Jáč
hlavní ekonom
Generali Investments CEE

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výpočet čisté mzdy v roce 2024



Více zpráv k tématu Mzdy


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688