Patria (Patria Finance)
Investice  |  09.03.2017 18:04:09

Rusové podle USA porušují dohodu o raketách. Berlín na dostřel?

Vysoký představitel amerických ozbrojených sil obvinil Rusko z porušení klíčové dohody z dob studené války o raketách schopných „doručovat“ jaderné hlavice. Berlín se zase obává raket Iskander, „dočasně“ rozmístěných v Kaliningradu. Rusové všechna obvinění odmítají.

Místopředseda amerického sboru náčelníků štábů generál Paul Selva, tedy v podstatě druhý nejvýznamnější voják v zemi, ve středu ostře kritizoval kroky Ruské federace před výborem sněmovny reprezentantů pro ozbrojené síly. Informovala o tom americká média.

Podle Selvy Rusové porušují dohodu z roku 1987, kterou tehdy podepsali Reagan s Gorbačovem. Dohoda vedla ke zničení několika tisíc raket se středním a kratším doletem (tj. dolet 500 až 5 500 kilometrů). Sbor náčelníků se však domnívá, že Rusko přesně takové rakety vyvíjí a opět rozmísťuje. Minulý měsíc o tomto podezření informoval s odvoláním na zdroje z tajných služeb deník The New York Times. Není to však poprvé, co je Rusko z porušování této dohody obviňováno – už v roce 2014, když v létě vrcholila krize na Ukrajině, o těchto raketách hovořila Obamova administrativa.

Ke středeční kritice se připojil i německý ministr zahraničí, který se obává raket typu Iskander, údajně dočasně rozmístěných v kaliningradské exklávě kvůli cvičení. I tyto rakety prý porušují výše zmíněnou dohodu, neboť jejich dolet je zřejmě větší, než ruské ozbrojené síly přiznávají. Na dostřel by tak měly Berlín.

Dohoda má zabránit „taktickým“ úderům v Evropě

Čím je dohoda významná? Na tyto rakety měly být v případě konfliktu mezi NATO a Varšavskou smlouvou zřejmě namontovány jaderné hlavice, které by posléze byly použity v Evropě k taktickým účelům, tedy k ničení sil protivníka. To by však mělo pochopitelný neblahý důsledek na obyvatele kontinentu, kteří by se efektům zbraní hromadného ničení nedokázali vyhnout.

Zneškodnění těchto raket ke konci studené války tak snížilo pravděpodobnost, že by v případě konfliktu došlo k jaderným úderům v hustě osídlené Evropě, a zároveň zvýšilo šanci, že by byly útoky vedeny na strategické cíle v USA a SSSR. Podle logiky jaderných stratégů té doby by možnost tohoto scénáře byla pro velmoci daleko více odstrašující, než šance na postupnou, i když destruktivní eskalaci války v Evropě, což v důsledku vedlo ke větší stabilitě.

Rusko obvinění odmítá

Kreml dnes podle agentury Reuters znovu odmítl, že dohodu o raketách krátkého a středního doletu porušil a naopak poukázal na americké protiraketové systémy, jejichž rozmístění také nemusí být v souladu s dokumentem podepsaným ještě za studené války.

Už v roce 2007 však ruský prezident Vladimir Putin uvedl, že dohoda není pro Rusko výhodná. To je dáno především tím, že Rusko se cítí být v nevýhodě oproti technologicky vyspělým konvenčním silám NATO v Evropě a svou nevýhodu by tak rádo kompenzovalo právě jadernými zbraněmi. Ironicky tak je v opačné situaci, než v jaké bylo za studené války, kdy naopak východní blok disponoval velkými armádami, které se NATO snažilo odstrašit svým taktickým jaderným arzenálem.

Zatím není jasné, jak se USA chystají reagovat. Se stížností se už obrátily na ruskou stranu. Reakce USA by mohla mnohé napovědět i o zahraničně-politickém směřování Trumpovy administrativy. Trump ostatně slíbil větší investice do obrany a konkrétně do jaderného arzenálu, čímž víceméně ukončil své „líbánky“ s ruským tiskem, který nového amerického prezidenta už nebere s takovým nadšením, jako dříve.

Zdroj obrázku: Ministerstvo obrany RF

 
 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:34  Ranní okénko - Aktualizovaná prognóza na Fed a kurz EUR/USD Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Pá   9:25  Geopolitika: Izrael provedl odvetný útok na Írán Research (J&T BANKA)
Pá   9:24  Koho nejvíc bolí vyšší výnosová křivka? Jan Berka (Roklen24)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688