Research (Česká spořitelna)
Investice  |  09.03.2017 09:31:15

Daň z robotů? To je špatný nápad

V posledních týdnech se rozvinula debata na téma daně z robotů, a tak si dovolím nabídnout stručné shrnutí své vlastní pozice (poutavou a důkladnou analýzu otázek kolem robotizace a řadu souvisejících zajímavých čísel přinesl nedávný Speciál „Český průmysl se bez robotů neobejde: nebojme se jich“ mé kolegyně Terezy Hrtúsové).

 

Levicoví zastánci této daně nepřekvapí argumentem, že zavedení této daně by bylo dobré, protože by už jen samo o sobě nástup robotů prodražilo, a tedy zpomalilo. Jde tedy o snahu aspoň částečně zabránit tomu, aby roboty braly lidem práci – snahu podobnou snaze ludditů rozbíjet stroje před dvěma sty lety v Anglii. Bránit tímhle stylem spontánnímu nasazování nových technologií je z pohledu ekonoma samozřejmě bláhové a z hlediska efektivnosti jednoznačně škodlivé. Viděno takto bylo tedy zamítavé rozhodnutí Evropského parlamentu moudré.

Odkazem na efektivnost a laissez faire jsme ovšem nevyřešili hrozbu zvýšené nezaměstnanosti. Jistě, každá nová technologie kromě likvidace pracovních míst a dokonce celých profesí vytváří nová pracovní místa a nové profese. Co když ale celková bilance této vlny nových technologií bude záporná? Existují sice první empirické studie naznačující pozitivní bilanci (viz graf níže), ale je otázka, jestli tyto studie jsou metodicky skutečně korektní (byly provedeny pro International 

 

Navíc: nové profese vzniklé v rámci robotizovaných odvětví budou jistě velmi odlišné od těch zaniklých, a to pravděpodobně ve směru vyšších požadavků na vzdělání. V takovém případě skutečně hrozí, že výsledkem bude jistá nemalá skupina propuštěných, kteří nebudou schopni se rekvalifikovat. Řada řekněme například skladníků bude mít možná problém se rekvalifikovat na operátory řídicích systémů robotizovaných skladů (obrazně řečeno s klasikem nebudou schopni „číst Vergilia v originále“).

Na druhé straně: díky konkurenci by robotizace měla vést spíš ke zlevnění výrobků než k pohádkovému zbohatnutí majitelů robotizovaných továren. Domácnosti tedy budou mít víc peněz na útraty v jiných oblastech. A v nich proto nabídka pracovních míst naroste. Díky levnějšímu zboží bude případně stát moci zvýšit daně těm, kteří si udrželi zaměstnání (a kteří si díky vyšší produktivitě budou vydělávat víc) a vytvořit více míst ve veřejných službách, jako je zdravotnictví a školství, kterých je vždy a všude málo.

Celková bilance dopadu robotizace na zaměstnanost je tedy ve hvězdách. I proto bych daň z robotů nezaváděl.

Michal Skořepa


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně






?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688