Nejste spokojení s účtem za plyn? Zkuste změnit dodavatele!

REKLAMA       Inzerce, 9.3.2017
Nejste spokojeni s vysokými účty za plyn? Změňte dodavatele! Vysokých účtů se obává každý a strach se s blížícím se jarem neustále zvyšuje. Zima si s námi především v lednu nečekaně zahrála, topení se jen tak nezastavilo a teplo rodinného krbu protentokrát nevěstí nic dobrého. Lze vůbec vysokému inkasu nějak předejít? Určitě! V hlavních rolích je změna dodavatele či neplacení zbytečných částek, které by se daly využít i lépe. Stačí si vybrat.

Vám přijde složenka v dubnu, známým v červnu

Termíny vyúčtování plynu anebo elektřiny každému nechodí ve stejném termínu. Proč není datum vyúčtování jednotné? Jak jistě víte, každý rok se provádí kontrola společně s odečtem plynoměrů a elektroměrů, která je iniciovaná především distributorem, nikoliv dodavatelem, od kterého energie odebíráte. Dodavatel v tomto případě spíše hraje roli prostředníka, jelikož jsou to právě distributoři, kteří mají vlastní odečtové trasy, od kterých se bude následně odvíjet i den vystavení faktury.

Jak je to se zálohami?

Splátky neboli měsíční zálohy na energie by měly být vystaveny na základě spotřeby plynu či elektřiny za předešlé období, čili za rok, a vydělené 12 měsíci. Mnoho dodavatelů má ale zálohy na měsíc přehnaně vysoké a od skutečného podílu se mohou lišit v řádech stovek až tisíců.

Přesto vás nikdo neokrade, jelikož veškeré přeplatky musí být odběrateli vráceny. I tak je ale otrava měsíčně z rodinného rozpočtu odvádět zbytečně velkou částku, když by se peníze daly využít i jinak. Pokud i vy vnímáte tento problém, není nic snazšího, než si zažádat o snížení výše záloh.

Účty energií za letošní zimu nepotěší

I když je plyn podstatně levnější než elektřina, letošní zima úspoře příliš nepřála. Cena plynu za 1 megawatthodinu (MWh) se navíc liší na základě toho, od jakého dodavatele odebíráte. Jeden vám nabídne cenu okolo 700 Kč a další 1200 Kč, což je rozdíl 500 korun. A když se bavíme o protopených hodinách, není to rozhodně málo.

Ještě před třemi lety se spotřeba plynu v průměrném rodinném domě pohybovala okolo 21 až 25 MWh. Kvůli letošní tuhé zimě ale raději vycházejme z ještě vyšších čísel, čímž se účty mohou prohnout až o několik tisíc měsíčně.

Nejsem spokojený. Co mám dělat?

Spotřebitelům se následně nabízejí dvě možnosti. Tou první je začít si spořit na doplatky za energie. Ta druhá je podstatně jednodušší a méně finančně náročná. O co jde? Řešením je změna dodavatele, která nic nestojí.

Váš zprostředkovatel plynu či elektřiny rozhodně nebude jediným v okolí, čímž se otevírají nové možnosti a zajímavé nabídky nižších cen. S novým dodavatelem tak můžete dříve promrhané tisíce korun ušetřit a místo řešení doplatků si dopřát třeba rodinnou dovolenou.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky