Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  03.03.2017 08:49:07

OKD chce prý Daniel Křetínský a zahraniční hedgeový fond

Nabídku na koupi důlní společnosti OKD podala společnost EP Industries, jejímž většinovým vlastníkem je podnikatel Daniel Křetínský, píší dnes HN. Druhým zájemcem je zahraniční hedgeový fond, uvedly. Insolvenční správce OKD Lee Louda ani mluvčí firmy Ivo Čelechovský informaci deníku nechtěli komentovat.

Insolvenční správce Louda ve čtvrtek novinářům sdělil, že posouzení nabídek může trvat i několik týdnů. "Nikdo zatím nemáme vyhodnocené detaily, protože to jsou mnohastránkové nabídky," uvedl.

To, že vedení OKD obdrželo při hledání strategického investora dvě finální nabídky, uvedl Čelechovský po čtvrtečním jednání věřitelského výboru. Zda jde o domácí, nebo zahraniční firmy, odmítl specifikovat.

Podle Hospodářských novin je jedním ze zájemců o OKD blíže neurčený zahraniční hedgeový fond a druhým společnost EP Industries, kterou z 60 procent vlastní miliardář Křetínský a z 40 procent lidé napojení na finanční skupinu J&T.

EP Industries zahrnuje 11 firem a specializuje se hlavně na energetické strojírenství. Patří jí také výrobce autobusů SOR nebo odpadová společnost AVE. Křetínskému ale patří i na energetiku zaměřený Energetický a průmyslový holding (EPH).

OKD se dostala do insolvence loni. Pohledávky vůči ní přihlásilo u soudu přes 550 věřitelů, dohromady chtěli od firmy více než 23 miliard korun. Věřitelé firmě povolili reorganizaci, její úspěch ale závisí na tom, zda se podaří najít strategického partnera. Má zajistit provozování dolů a také jejich útlum poté, co se v šachtách postupně přestane těžit uhlí.

V OKD se dál těží uhlí. I se zaměstnanci dodavatelských firem tam nyní pracuje zhruba 11.000 lidí. Na konci března firma zavře ztrátový Důl Paskov na Frýdecko-Místecku, který má okolo 1350 zaměstnanců. Část jich přejde do dolů na Karvinsko, asi 300 zaměstnanců bude pracovat na technické likvidaci dolů. Stovky dalších pracovníků firma propustí.

OKD včera oficiálně uvedla, že v procesu hledání strategického investora obdržela dvě finální nabídky. "V tuto chvíli mohu pouze potvrdit, že jsme obdrželi dvě nabídky. Ty jsou v procesu vyhodnocování. Proto žádné podrobnosti s ohledem na zachování seriózního průběhu celého procesu prozatím nemohu uvést. Poskytování dílčích informací by v tuto chvíli opravdu bylo nekorektní vůči všem zainteresovaným subjektům," řekl oficiálně Čelechovský

Z posudku znaleckého ústavu A-Consult plus zveřejněného v insolvenčním rejstříku vyplývá, že pokud by šlo OKD do konkurzu, až na jednoho by věřitelé nedostali nic. Zatímco rozprodej majetku by podle tržních cen k 31. prosinci 2016 vynesl zhruba tři miliardy korun, uzavření dolů a likvidace firmy by přišly na více než 8,3 miliardy.


Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688