Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.03.2017 07:13:38

Snap bude největším vstupem na americkou burzu za tři roky

Americká firma Snap, která provozuje populární mobilní aplikaci Snapchat, chce získat primární emisí svých akcií 3,4 miliardy dolarů, v přepočtu zhruba 87 miliard korun. Snap určil emisní cenu svých akcií na 17 dolarech, tedy nad původně stanoveným rozpětím, a oznámil, že vydá 200 milionů akcií. Půjde o největší vstup na burzu v USA za tři roky.

Snap stanovil před dvěma týdny rozpětí emisní ceny na 14-16 dolarů, což bylo podstatně méně, než analytici čekali. Tržní hodnota firmy na základě konečné emisní ceny činí 24 miliard dolarů.

30 miliard dolarů

Ve čtvrtek akcie Snap vstoupí na newyorskou burzu NYSE. Primární emise majitele Snapchatu bude největším vstupem na veřejný trh v USA od emise akcií čínského internetového prodejce Alibaba Group v roce 2014. Bude to také největší primární emise technologické firmy v USA od emise Facebooku v roce 2012.

V posledním kole financování firmy soukromými investory dosáhla hodnota akcie Snap téměř 31 dolarů. Taková cena by celou společnost ohodnotila na zhruba 30 miliard dolarů.

Otazníky

Mezi investory se ale podle agentury Reuters v poslední době šíří obavy ze stále dosud neprověřeného podnikatelského modelu firmy, zpomalování růstu počtu uživatelů, prohlubování ztráty a z toho, že nad firmou si hodlají udržet příliš velkou kontrolu její zakladatelé. Růst počtu nových uživatelů ke konci roku podle údajů firmy víceméně stagnoval a Snapchat měl v průměru 158 milionů uživatelů denně.

Podobnou službu jako Snapchat navíc nedávno zavedl Instagram, který patří Facebooku. Snap ještě nevytvořil zisk a loni se jeho ztráta zvýšila na 515 milionů USD ze 373 milionů USD v předešlém roce.

Snapchat zahájil činnost v roce 2012 jako aplikace umožňující uživatelům posílat fotografie, které po několika sekundách z přístroje zmizí. Firma se loni na podzim začala označovat za výrobce fotoaparátů, představila sluneční brýle s vestavěným fotoaparátem, který je bezdrátově spojen s chytrým telefonem, a přejmenovala se na Snap Inc.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688