EET zvedla ceny v hospodách, zdraží teď i obchodníci?

TNBiz, 28.2.2017

Velké řetězce, malé krámky i vietnamské večerky. Ti všichni budou muset od března vystavit zákazníkovi účtenku a transakci poslat přes registrační pokladnu na státní správu. Druhá vlna EET se týká zhruba čtvrt milionu obchodníků.

Většina prodejců se dušuje, že kvůli elektronické evidenci nezdraží. Stejně tomu ale bylo i v případě restaurací, hospod a hotelů, jejichž provozovatelé musí tržby evidovat od 1. prosince. Nejnovější údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ) však dokazují, že to tak není.

Ceny jídel a nápojů vzrostly v prosinci oproti listopadu zhruba o 3 procenta. Za denní menu už v průměru nedáte 89,30 koruny, ale 91,49 koruny. Zdražila i tradiční česká jídla, třeba cena 100 gramů svíčkové vyšplhala o 3,5 koruny, guláše o korunu, rybího filé o necelé 3 koruny.

Podražily i alkoholické nápoje. Půllitr točeného piva zdražil o 80 haléřů, za dvě deci vína dáte dokonce přes korunu navíc. Zvedly se ale také ceny kávy, čaje a nealka - džus zdražil o 2,5 % a coca-cola téměř o 4 %. Při starém zůstaly jen ceny v rychlém občerstvení.

Elektronická evidence tržeb začala pro hotely a restaurace platit 1. prosince 2016. Zatímco někteří provozovatelé se zdražování obávali, ministr financí a jiní manažeři ujišťovali, že se EET do cen nepromítne. Pozdější zdražení však většina zařízení vysvětlovala vysokými náklady za pokladny, připojení a poplatky.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy