Jak pít pivo bez EET a zákazu kouření: klubové pivnice

TNBiz, 28.2.2017

Zavedení elektronické evidence tržeb a blížící se zákaz kouření měly dopadnout hlavně na hospody na malých vesnicích. Češi už ale objevili způsob, jak zařídit, aby si mohli dát pivo i bez účtenky a aby si u něj mohli zapálit i po 31. květnu, kdy vstoupí v platnost zákon zakazující kouření v restauracích, hospodách a barech.

Zavřené hospody začaly nahrazovat klubové pivnice, pro které přísná legislativní omezení neplatí. Podle předsedkyně Klubu labužnických pohodářů Dagmar Krylové se k jejímu klubu letos přidaly už desítky spolků. Krylová to prozradila zpravodajskému webu Českého rozhlasu.

Ten upozorňuje na skutečnost, že v malých obcích, které nezvládly po zavedení EET udržet hospodu v provozu, se z podniku stala klubová pivnice. Popíjet v ní mohou jen členové klubu. Tím se ale v mnoha případech může stát kdokoliv, kdo souhlasí se stanovami klubu a své členství stvrdí zápisem do členské knihy. Členy spolku jsou pak třeba všichni obyvatelé vesnice. Některé spolky mají přísnější podmínky, jsou specificky zaměřené a vybírají členské poplatky.

Klubovny nemusejí mít registrační pokladnu, protože členové spolků si nekupují pivo, ale jen přispívají na občerstvení. Nebude se jich týkat ani protikuřácký zákon, protože klubovna je soukromým prostorem a zákon řeší jen kouření ve veřejných budovách.

Podle Krylové je při zakládání spolku potřeba doložit společný zájem jeho členů. Tím ale může být třeba hraní šipek, mariáše nebo jiné kratochvíle běžně provozované v hospodách. U toho mohou popíjet pivo a kouřit. Finanční správa takové počínání toleruje, pokud klubovnou jen někdo nezakrývá své podnikání.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy