Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Makroekonomika  |  27.02.2017 06:15:44

MMF: Indie napřesrok zrychlí růst

Indie je jednou z nejrychleji rostoucích ekonomik světa. Nedávné potíže s nedostatkem hotovosti ji letos zpomalí, ale napřesrok její růst opět zrychlí.

Indické hospodářství v několika minulých letech zaznamenalo silný růst. Pozitivně se na tom podepsal především zahraniční obchod, správná hospodářská politika zahrnující důležité strukturální reformy. Inflace se díky kolapsu světových cen komodit udržela na nízké úrovni. Laciná ropa a zemní plyn tak přispěly k pozitivnímu nabídkovému šoku, což ještě podpořila rozumná měnová politika. „Fiskální politika se soustředila na přijetí řady opatření, která vedla k zefektivnění federálních výdajů,“ uvádí hodnotící zpráva Mezinárodního měnového fondu.

Rizika vnější ekonomické rovnováhy jsou pod kontrolou. Deficit běžného účtu platební bilance se snížil a devizové rezervy na konci roku dosáhly objemu 360 miliard dolarů. Indie by tak jimi byla schopna krýt dovoz až osm měsíců. Přesto je třeba počítat s tím, že přetrvávající slabá zahraniční poptávka může vést k oslabení indického exportu.

Rychlý a rychlejší

Nejvíce však indické hospodářství poškodil nedostatek hotovosti, který se projevil v listopadu. Tamní vláda se rozhodla stáhnout z oběhu a vyměnit přibližně 86 procent hotovosti. Jelikož je většina transakcí v Indii obsluhována právě prostřednictvím bankovek a mincí, došlo díky tomuto opatření k narušení obchodu. To pocítily zejména malé firmy na venkově. Na makroekonomické úrovni se omezená dostupnost hotovosti projevila na zpomalení růstu soukromé spotřeby.

I díky tomu odhaduje Mezinárodní měnový fond letošní hospodářský růst Indie z loňských 7,6 na 6,6 procent, zatímco příští rok by měl zrychlit na 7,2 procent. Rovněž by mělo dojít k oživení investiční aktivity, která je poměrně slabá jako důsledek pomalého růstu průmyslové produkce.

Stav veřejných financí má sice zlepšující se tendenci, přesto jejich deficit dosahuje 7 procent HDP. Letos se počítá s jeho poklesem na 6,8 s tím, že primární strukturální deficit (ten, který je obecně považován za známku schopnosti vlády hospodařit) činí přijatelných 1,8 procenta HDP a počítá se s dalším mírným poklesem. Veřejný dluh se již několik let drží pod hranicí 70 procent HDP.

Rizika číhají venku

„Rizika ohrožující hospodářskou rovnováhu Indie se snižují,“ tvrdí zpráva MMF. Země se jeví jako odolná vůči vnějším rizikům, ačkoli globální finanční volatilita ji může do jisté míry ohrozit. K těm největším patří především předpokládaná restriktivní monetární politikaUSA a s tím sílící dolar nebo slabší než předpokládaný globální hospodářský růst.

Největší riziko pro Indii představuje hlavně pomalejší růst čínské ekonomiky, následován zpomalením Evropy, ale i Spojených států. K domácím rizikům pak lze přiřadit zhoršující se situace bankovního sektoru nebo nedotažení reformních kroků. To by mohlo vést ke zhoršení investičního i spotřebního sentimentu.

Mezinárodní měnový fond indickým představitelům doporučuje neztratit ostražitost a schopnost reagovat na neočekávané vnější šoky. Současně apeluje na vládu, aby pokračovala ve strukturálních reformách, které mají být zaměřeny na nabídkovou stranu ekonomiky. Cílem reforem má být zvýšení potenciálního produktu, vytváření nových pracovních míst a zajištění takzvaného inkluzivního růstu,“ říkají analytici MMF.

Desinflace a fiskální konsolidace

Další doporučení se týkají především zajištění finanční stability, pokračování fiskální konsolidace nebo desinflačního procesu. MMF upozorňuje na skutečnost, že vláda bude muset přijmout opatření k redukci podílu takzvaných klasifikovaných úvěrůbankovním sektoru. MMF Indii v této souvislosti chválí za přijetí nové bankrotní legislativy. Zároveň poukazuje na to, že zřejmě bude zapotřebí navýšit v bankách kapitál.

MMF také vítá, že indická centrální banka přijala režim inflačního cílování. Proces snižování inflace může být podle zástupců Fondu podpořen pokračující fiskální konsolidací. Jejím cílem musí být další snižování deficitu veřejných financí na HDP. To se podle MMF příznivě projeví v tom, že centrální banka nebude muset přijímat tak razantní antiinflační opatření a tím pádem nedojde k žádnému razantnímu zdražení spotřebitelských i firemních úvěrů.

Jednou z priorit v pokračujících reformách má být reforma pracovního trhu, a to jak na federální úrovni, tak z hlediska jednotlivých indických států. Pružnější trh práce a zvýšení míry ekonomické aktivity i zaměstnanosti tak povede k efektivnějšímu boji s chudobou a nerovnostmi v rozdělování příjmů.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688