Vysněný domov: co při hledání zvážit a na co nezapomenout

Najít a pořídit si nové bydlení je pro lidi kolikrát doslova životní investicí, a to nejen po stránce finanční. Potřebujete nový byt či dům jako přestupní stanici, nebo se jedná o dlouhodobou investici za účelem zhodnocení nebo spokojeného žití? Scénářů je mnoho a na cestě za snem vás čekají různá úskalí. Nejčastější chyby jsou důsledkem impulsivního rozhodování. Na rychlé nabídky realitních makléřů nekývejte obratem a vždy vše pečlivě promyslete. Zpřehlednili jsme pět oblastí, které je třeba vzít pečlivě v úvahu.

Dobrá adresa má svou cenu

Lokalita je jedním z nejdůležitějších kritérií při hledání bydlení. Důležitá je dopravní dostupnost a občanská vybavenost (obchody, školy, pošta, úřady, lékaři), ale i blízkost parků. Naopak skládky, dálnice nebo blízkost průmyslového podniku ubírají místu na atraktivitě. Lokalita proto zásadně ovlivňuje cenu nemovitosti. Zvažte, jak moc, za jakou cenu je pro vás důležité bydlet na prestižní adrese. Odpovědí jsou především vaše finanční možnosti.

Dům versus byt

Tento výběr je otázkou zvyku a praktičnosti. Lidé, kteří vyrůstali v rodinném domě, snídali na terase při východu slunce, častěji preferují variantu dům i pro bydlení v páru. Dům znamená více práce a spotřebuje více vašeho času, ale je také praktičtějším řešením pro velkou rodinu. Pokud je pro vás důležitější fungovat v blízkosti centra města, mít kde přespat, protože volný čas a víkendy trávíte na chatě, je jednodušší pořídit si byt.

Novostavba nebo starší nemovitost

Výhody novostaveb jsou nasnadě – snazší možnost reklamací, menší pravděpodobnost skrytých vad. Pro někoho jsou ale novostavby dnes moderní ubytovny, jedna jako druhá. To starší byty a domy mají duši, zdi a štukované stropy mají svůj příběh, ale je zde také větší pravděpodobnost blízkých oprav, potřeby rekonstrukce. Každá možnost má svoje a záleží především na tom, v čem se budete nejlépe cítit vy sami. Užitečným řešením je najmout si odborníka, který před koupí a převzetím nemovitosti vše zkontroluje, a to včetně předávací dokumentace. Chcete snad riskovat zajíce v pytli?

Pozor na první dojem

Unáhlená rozhodnutí a nepřesný první dojem patří mezi žákovské chyby, ze kterých těží i realitní kanceláře. Zalíbil se vám popis nemovitosti na stránkách realitky? Na první pohled vás dům/byt okouzlil a makléř už vytahuje rezervační smlouvu? Pozor. Kromě zjištění základních informací o občanské vybavenosti je neocenitelná také opakovaná zkušenost s okolím. Nepodléhejte prvnímu dojmu. Zkuste si v jeho blízkosti zaparkovat, promluvit se sousedy. Doléhají k místu zvuky dálnice? Podívejte se na internetu na statistiku trestných činů v okolí apod. Navštivte lokalitu několikrát v různé denní doby, ve všední den i o víkendu. Zdá se vám nabídka cenově velmi výhodná? O to větší varovná kontrolka by se vám měla v hlavě rozsvítit a měli byste si dát čas nemovitost dokonale posoudit. Podle realitky je tu vždycky nějaký „další vážný zájemce“. Často se ale jedná jen o snahu rychle prodat.

Jak na finance

Každé koupi nemovitosti by mělo předcházet i finanční plánování. Šťastný to člověk, kterému rodiče z velké části přispějí nebo mu poskytnou bezúročnou půjčku. Od dubna 2017 nastává také jedna důležitá změna. „Zákon o poskytování hypotečních úvěrů neumožní bankám poskytovat tzv. 100% hypotéky. To znamená, že pro sjednání půjčky musíte doložit i část peněz z vlastních zdrojů,“ říká Lenka Molnárová, tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny. „Dlouhodobě nejpoužívanějším způsobem spoření je v Česku stavební spoření. Je to ten nejlepší základ v cestě za vysněným bydlením.“



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky