Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  20.02.2017 17:09:17

Pražská burza se v úvodu týdne zazelenala. Telekomunikace O2 C.R padá a ministr Mládek s ní

Pražská burza vstoupila do nového týdne růstem o 0,34 procenta. Index PX zakončil dnešní seanci při podprůměrné obchodní aktivitě na 973,32 bodu. Vzhůru mu pomáhaly především akcie Moneta Money Bank a ČEZu, který uzavřel nad 442 . V dalším postupu vpřed nic nezbrzdilo rakouskou pojišťovnu VIG, naopak telekomunikace O2 C.R zisky brzdila. Na makrodata byl dnešek chudý, stejně jako na zásadnější korporátní informace. Premiér Bohuslav Sobotka ale oznámil, že ministr průmyslu Jan Mládek na konci měsíce ve funkci končí.

Náladu si po 4,4procentním propadu za minulý týden dnes možná spravila Moneta Money. Nejobchodovanější titul dneška zakončil seanci na 85,85 s přírůstkem 1,36 procenta poté, co americká banka JPMorgan zvýšila cílovou cenu na 100 CZK z 92 CZK za akcii. Za celý den vyměnily majitele cenné papíry za více než 160 milionů .

Pražskému indexu nahoru vydatně pomáhala také rakouská pojišťovna VIG. Den ukončila na rovných 623 s přírůstkem 1,3 procenta a připsala si již šestý růst během posledních sedmi dní. Rostly také akcie Komerční banky (o 0,31 procenta na 963,00 ) a nepatrně též akcie Erste Bank (o 0,06 procenta na 795,40 ). Index akcií evropských bank Stoxx 600 Banks přidával naposledy 0,2 procenta, a umazával tak průběžné denní zisky.

Akcie ČEZ se na konci minulého týdne úspěšně odrazily od důležité technické úrovně kolem 435 a dnešek zakončily na 442,50 za akcii s přírůstkem 0,59 procenta. Šéf ČEZ Daniel Beneš pro Hospodářské noviny na téma dividendy prohlásil, že když se začne vyplácet více, než kolik se vydělá, velmi to ovlivňuje rating, dlouhodobou kondici a schopnost půjčit si.

Zisky naopak brzdila telekomunikace O2 C.R, která uzavřela nižší o 1,83 procenta na 272,90 za akcii.

Premiér Sobotka ke konci února odvolává ministra průmyslu a obchodu Mládka. Mládek čelil v posledních dnech kritice kvůli vyjadřování resortu v debatě o cenách mobilních dat a části novely telekomunikačního zákona. Sobotka řekl, že nebyl spokojen s tím, jak Mládek problematiku řešil. Podle zjištění deníku aktuálně.cz by se Mládkovým nástupcem ve funkci mohl stát současný tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Objem obchodů s akciemi na pražské burze dosáhl před závěrečnou aukcí podprůměrných 0,386 miliardy , zatímco průměrný objem obchodů za poslední rok je 0,646 miliardy . Burzy v zámoří jsou dnes kvůli americkému svátku zavřené. V regionu byly burzy zelené; polský index WIG 20 naposledy připisoval slabých 0,08 procenta a maďarský BUX byl vyšší o 0,3 procenta. Německý akciový index DAX rostl o 0,58 procenta.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688