Patria (Patria Finance)
Investice  |  20.02.2017 13:37:26

Šéf ČEZ: Vyplácet na dividendách víc než vyděláte? To musí mít své meze

Když začnete vyplácet na dividendách více, než kolik vyděláte, velmi to ovlivňuje především rating a tím pádem dlouhodobou kondici a schopnost půjčit si peníze. A to musí mít své meze. Takto okomentoval dividendu ČEZ v rozhovoru pro HN šéf energetiky Daniel Beneš. A akcentoval, že právě tímto směrem jdou “nápady některých akcionářů”.

Výši dividendy rozhodne ministerstvo financí z pozice nejsilnějšího akcionáře, státu. “Rozhodnutí ještě nepadlo a definitivní bude až na valné hromadě," řekl pro HN Babiš. "Nemám zájem ČEZ destabilizovat," uvedl pro list, ale na druhou stranu dodává: "Pokud se hovoří v souvislosti s výší dividendy o ratingu, je třeba si uvědomit, že pro akcionáře je rating sice důležitou veličinou, ale rozhodně ne tak, aby se jí podřizovalo všechno ostatní." 

Klesající zisky energetiky ČEZ přičítá Babiš také jejímu vedení a připomíná kauzu podvodů s kontrolami svarů a dopad na následné odstávky a jejich dopad do hospodaření. "ČEZ se taky potýká s důsledky nevydařených investic z minulých dob zejména na Balkáně, ale nejen tam," doplnil Babiš, který je, píše HN, dlouhodobým Benešovým kritikem.

Jakou tedy od ČEZ čekat dividendu? To je nyní hodně otevřená otázka. „My se domníváme, že vedení ČEZ navrhne dále zvýšit výplatní poměr až na 100 procent upravených čistých zisků, což by mohlo znamenat dividendu ve výši 30 až 33 koruny na akcii. Je ale otázkou, zda se s touto výší Andrej Babiš spokojí,” komentuje hlavní analytik Patria Finance Tomáš Sýkora.

S dividendou souvisí také klíčová debata, kdo a jakým způsobem zaplatí dostavbu jaderných bloků. Daniel Beneš v minulých týdnech nabídl variantu, dle které by se ČEZ rozdělil na dvě firmy. Tu, pod kterou by spadalo budování jaderných zdrojů, by kontroloval stát. Šířeji: těmito slovy Daniel Beneš znovu do médií otevřel diskusi o budoucím modelu fungování ČEZ a také hledání kompromisu mezi rozdílnými zájmy různých akcionářů. “Diskuse jsou ve velmi teoretické fázi,” dodal Tomáš Sýkora.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:42  SPA35 v březnu roste X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688