TNBiz (TN.cz)
Předpovědi krátkodobé  |  20.02.2017 09:30:28

Na houby i v únoru! Zimní houby jsou lahodné a plné vitamínů!


V zimě roste jedlých hub jen několik. Jedná se ale většinou o houby chutné a některé dokonce léčivé. Můžeme je najít v lesích a také podél řek nebo rybníků. Rostou hlavně na listnatých stromech - na bucích, vrbách, olších a podobně.


Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná je chuťově nasládlá. Klobouky hlívy připomínají barvou a tvarem větší ústřice, odtud tedy název hlíva ústřičná. Zbarvení je velmi proměnlivé, neboť záleží na podmínkách růstu a vlhkosti.

Tato houba roste od konce léta až do jara, a to na živých nebo odumřelých kmenech listnatých stromů. Hlíva je rozšířena po celém světě, roste jak v mírném pásu, tak v subtropech.

 

V kuchyni ji lidé vyhledávají pro všestrannost – je skvělá v hotových jídlech, nakládaná v octu, ale i sušená. Hodí se do polévek, omáček a nálevů. Hlíva je významná také v lékařství, příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi.

 

 

Penízovka sametonohá

Penízovka je jedlá zimní houba s velikostí klobouku zhruba dva až osm centimetrů. Je velmi odolná a vydrží i teploty až do mínus deseti pod nulou. Roste zpravidla v trsech na kmenech tlejících, ale i živých listnatých stromů. Její chuť a vůně jsou příjemné a typicky houbové. Penízovka patří mezi velmi chutné houby. Její chuť vynikne zejména v polévkách.

Konzumace penízovky pomáhá například diabetikům a lidem s ischemickou chorobou srdeční. Může ovlivňovat chronické poruchy funkce slinivky břišní a čistit pokožku od ekzémů.


Jidášovo Ucho

Jidášovo ucho roste hojně a prakticky po celý rok na mrtvém dřevě bezu a akátu. Nalézt ho však můžeme i na jiných typech listnáčů. Používá se především do asijských jídel, ale výborné je i do salátů, polévek a houbových směsí.

Staří Číňané používali Jidášovo ucho také k léčení hemoroidů, což bylo později převzato i západním léčitelstvím. Aplikuje se také při problémech se zažíváním a při bolestech břicha a žaludku.

Látky, které obsahuje, pomáhají redukovat vysoký krevní tlak, čistí krev a používají se jako prevence proti kornatění cév, trombóze a infarktu. Jidášovo ucho obsahuje i množství minerálních látek, např. vápník, draslík, fosfor, hořčík, sodík. Najdeme v něm i antioxidanty - pomáhá nám tedy i s celkovým čištěním těla.

 

 

Pařezník

Zejména na vlhkých místech v údolích potoků můžeme setkat s pařezníkem pozdním. Tato houba roste na dřevě obvykle padlých stromů. Pařezník sice nepatří mezi běžně sbírané a konzumované houby, ale je jedlý a existují dokonce krajové recepty na jeho zpracování. Například se přidává do bramboráků.

 

 

Jedovaté houby

I v zimě můžete narazit na druhy, které nejsou jedlé a jsou typické svou hořkostí. Některé houby jsou ale také jedovaté! Jedná se o čepičatky z okruhu čepičatky jehličnanové, které jsou smrtelně jedovaté. Ty rostou téměř výhradně na dřevě jehličnatých stromů.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688