TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  17.02.2017 11:40:41

Sobotka otevírá komunistům cestu do vlády! Souhlasíte? ANKETA


Spolupráci s komunisty na vládní úrovni si v roce 1995 ČSSD sama zakázala tzv. Bohumínským usnesením. Podle premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky se už nemá smysl k usnesení vracet. ČSSD by tak po volbách klidně mohla komunisty pozvat do vlády. V březnu ČSSD čeká sjezd, kde se o možné spolupráci s KSČM jistě bude debatovat.

"Myslím, že bychom se měli vrátit ke starostem běžných lidí. Člověk, který se musí starat o nemocné rodiče, člověk, který chce, aby jeho děti měly kvalitní školu, který chce, aby měl práci a ta byla dobře zaplacená - takového člověka vůbec nezajímá, jestli platí nebo neplatí bohumínské usnesení," řekl Sobotka Hospodářským novinám.

"To je debata pro politology. Voliče ČSSD nezajímá, jestli máme logo červené nebo oranžové. To je debata lidí, kteří jsou opravdu odtržení od reálného života. Já se snažím debatu vrátit k tématům, která si jasně definujeme, aby se lidé pro nás mohli rozhodnout," tvrdí Sobotka.

Bohumínské usnesení bylo podle premiéra přijato v určitém historickém kontextu, krátce po listopadu 1989, nemá se tak smysl k němu vracet. Sobotka také připomíná, že ČSSD už dvě volební období vládla v krajích společně s komunisty. V řadě měst s nimi spolupracuje na radnicích.

Sám ale připouští, že vytvořit ryze levicovou vládu ČSSD a KSČM zřejmě nebude reálné. "Může tu vzniknout proevropská vláda, která bude respektovat sociální smír," doufá Sobotka. Pro koalici s komunisty bude ale těžko hledat dalšího partnera. Pravicové strany, ODS a TOP 09, spolupráci s KSČM razantně odmítají. Proti se vyjádřili také lidovci.

 

Takto komentoval možnou vládní účast komunistů ministr kultury Daniel Herman

Naopak komunistům se přirozeně Sobotkovo prohlášení líbí. "Zatímco pravice se umí pospojovat, levici to dosud dělá problém. Je dobře, že podobná omezení a bariéry padnou," řekl Hospodářským novinám místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Sobotkovi se nelíbí představa, koalice s hnutím ANO, kdyby to vyhrálo volby a mělo post premiéra. "Dovedu si představit pokračování koalice, která je dnes, ale jen tehdy, pokud vládu povede ČSSD a bude na ni mít rozhodující vliv. Nechci, abychom byli nějaký přívěsek," řekl Sobotka Hospodářským novinám.   

Podle aktuálního předvolebního průzkumu by ČSSD ve volbách získala 41 mandátů. Komunistům agentura SANEP předpovídá 28 mandátů. Hnutí ANO by samo získalo téměř stejný počet křesel, 66 mandátů. ODS by získala 22 křesel, lidovci a SPD po 15 mandátech a TOP 09 by měla 13 poslanců.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688