6 tipů, jak se při rekonstrukci bydlení nerozejít

Poraďte se s odborníky

1. Nejdříve hledejte kompromisy

Naslouchejte jeden druhému. Představy o společném bydlení se často liší. On chce kuchyňskou linku do tvaru písmene L, ona chce „ostrůvek“ uprostřed místnosti. Pokuste se najít kompromis. Dejte si dohromady pro a proti a vyberte nejlepší řešení. Pro jednou slevte z představ o tvaru a můžete naopak vybrat barvu a materiál.

2. Není nad rady odborníků

Když má partner jiný nebo opačný názor, nemusí to hned znamenat, že je špatný. Pokud potřebujete druhého přesvědčit o své pravdě, podělte se o názor s odborníky. Finanční poradci, projektanti a architekti pomohou najít ideální řešení díky svým prověřeným zkušenostem. Odborník a dobře mířená rada už zachránili nejeden vztah.

3. Ptejte se sousedů, porovnávejte

Dobrým příkladem mohou být i vaši sousedé, přátelé nebo kolegové. Rady a názory lidí z blízkého okolí nemusí být vždy odborné, ale přinejmenším poslouží jako dobrá inspirace. Dozvíte se, jak to funguje v jiných domácnostech.

4. Nepodléhejte za každou cenu moderním trendům

Uvažte, jestli chcete mít ten nejmodernější interiér, kterým ohromíte první návštěvy, nebo se chcete každý den probouzet s pocitem útulného „doma“. Přestože vyslechnete nejeden názor od příbuzných, jak a co je nejlepší, zařiďte si svůj příbytek raději tak, aby se v něm líbilo hlavně vám, a ne aby vypadal jako vystřižený z časopisu o bydlení.

5. Nepřeceňujte své schopnosti

Klobouk dolů, pokud se rozhodnete rekonstruovat bydlení svépomocí. Ale dávejte pozor, abyste nepřecenili své schopnosti. Napravování chyb zapříčiněných vaším kutilstvím může vaší původně nízkou investici ve finále prodražit. A konflikt je na světě. Prodiskutujte s partnerem, jestli není lepší si připlatit a najít kvalitního řemeslníka, který dobře odvede svou práci. Ušetří vám tím i hádky nad tím, čí že to vlastně byla vina.

6. Trvejte na smlouvě

Nepouštějte se do změn „na dobré slovo“. Se správně sepsanou smlouvou se nejen vyhnete hádkám, ale také starostem v případě reklamace. „Věnujte pozornost popisu plánovaných prací, dodávanému materiálu apod. U podpisu smlouvy buďte oba a vzájemně prodiskutujte její obsah. Pokud si nejste jisti, raději využijte právní pomoc. Řemeslníci by neměli bez vašeho souhlasu dělat žádné změny a smlouva vám pomůže zaručit, že všechny postupy opravdu dodrží,“ upozorňuje Lenka Molnárová z Raiffeisen stavební spořitelny.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky