Zimní aukce nabídne monumentální lustry od ikony René Roubíčka, významnou olejomalbu i kubistický design

Mnohokrát vystavovaný obraz Milana Kunce, Láska, víra, válka a smrt z  r. 1980

Monumentální lustry od hvězdy sklářského designu René Roubíčka, milionový obraz Milana Kunce, kubistický design a současní umělci se budou dražit v zimní aukci Aukčního domu Sýpka. Dražba proběhne v neděli 26.2. 2017 v 13:30 hod na Slovanském ostrově v Paláci Žofín, Praha 1. Celková vyvolávací cena děl činí necelých 9 mil. Kč.

V zimní aukci Sýpka nabídne hned několik raritních kousků výtvarného umění a designu.

Čtvrt století uschované exempláře mistrovské práce sklářského designu v podobě 2 ks nástropních svítidel podle návrhu ikony sklářského umění prof. René Roubíčka. Firma navrhovala osvětlení ve spolupráci se známými zahraničními (např. Ingo Maurer) i českými designéry (Bořek Šípek aj.) Od roku 1968, kdy prof. Roubíček dostal z politických důvodů zákaz prezentovat svoji práci, byla dlouho uskladněna na půdě. Odtud se dostala až v 90. letech 20. století, když byla po celkové repasi a doplnění některých skleněných dílů konečně instalována v jičínském Městském muzeu.

Studio Šimánek, Nicro s.r.o., vyrobilo řadu realizací dle návrhu R. Roubíčka, mezi nimi i monumentální soubor pěti lustrů, jehož část Sýpka nabídne v únorové dražbě. Jedinečná svítidla tak mají šanci se dostat do rukou sběratelů a institucí.

Každý lustr ze souboru je unikátním kusem, který se provedením odlišuje od ostatních. Základem lustru je čtvercová centrála z leštěné oceli, na níž jsou v různých výškách a směrech umístěny žárovky a vybíhají z ní různě dlouhé pruty z broušeného a leštěného skla, úchytů skla z leštěné mosazi a ocelové základové desky. Hlavní středový lustr má 43 skleněných prutů, ostatní lustry jsou menší a mají 23–37 prutů. Jedná se o výjimečnou mistrovskou práci, která je mimořádná svým výtvarným návrhem, technickým provedením i měřítkem a ukazuje tak možnosti uměleckého skla, které patří k jedinečné a špičkové autorské sklářské produkci.

Mnohokrát vystavovaný obraz Milana Kunce, Láska, víra, válka a smrt z  r. 1980 se bude v zimní aukci těšit mimořádné pozornosti. Nejen díky své velikosti (170 x 200 cm), ale hlavně pro své výtvarné kvality, v nichž Kunc uplatnil svobodné nakládání s malířskými prostředky určujícími novou definicí malby. Dílo vystavené v Düsseldorfu, Grohingenu, Milánu i San Marinu má odhadní cenu přes 2 miliony korun. Láska, víra, válka a smrt patří k dílům, které se staly ikonickými již v době svého vzniku a zajistily Kuncovi mezinárodní renomé. Vyvolávací cena olejomalby je 1 500 000 Kč.

Bezpochyby muzejní kvality můžeme najít u kubistického krytu topného tělesa z Grandhotelu Urban v Hradci Králové, vyrobeného po roce 1918, a to z tmavě mořeného dubového dřeva a lakovaného plechu s ostře geometricky zalamovanou profilací.

Přestavba neobarokní nárožní budovy, realizovaná v letech 1927–1928 vnesla do stavby kubistické prvky. Cílem přestavby bylo sjednotit fasádu, se stroze modernistickým stylem průčelí sousedního hotelového domu, projektovaného Janem Kotěrou v letech 1910–1911.

Předaukční výstavy

Brno                                                                                  Praha                              

Aukční dům Sýpka  Galerie u Betlémské kaple

Údolní 70, Brno                                                                Betlémské nám. 8, Praha 1

13. -16. 2. 2017,  9-17 hod.                                              18. 2. 2017, 15-18 hod. 

17. 2. 2017, 9-15 hod.                                                                                      19. - 24. 2. 2017, 10-18 hod.

    25.2.2017 10-15 hod.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy