Patria (Patria Finance)
Investice  |  14.02.2017 17:58:59

Hospodaření Électricité de France? Sledovanější bude spíše budounost jaderného segmentu ve Francii

Výsledky hospodaření energetické společnosti Électricité de France (EDF) nepřicházejí zrovna v dobrých časech pro francouzskou energetiku. Vždyť agentura Bloomberg nedávno uvedla, že jakýkoli nový prezident, který přijde po Francoisi Hollandovi, bude muset, zřejmě jako svůj vůbec první úkol, najít aktiva, která by mohla sanovat záchranu jaderného průmyslu.

Důvodem této úvahy jsou totiž čísla. A ta mluví jasně - francouzské vládě se nyní nedostává slibených tří miliard eur, aby mohla naplnit slib finanční pomoci ve výši 7,5 miliardy eur pro společnosti Électricité de France SA a Areva SA, které se potýkají s finančními problémy. Agentura Bloomberg uvedla, že prezident Hollande je rozhodnutý najít řešení problému dříve, než v červnu 2017 odejde z prezidentského úřadu.

Na stole je několik možností– aby Francie mohla zachránit svůj jaderný průmysl, bude muset buď navýšit státní zadlužení, anebo uvažovat o velmi politicky citlivé variantě – totiž plném převzetí předlužených společností, ve kterých má francouzský stát i tak významné podíly, případně privatizaci dosud státem vlastněných firem, jakou je například automobilka Renault SA. Všichni tři hlavní prezidentští kandidáti agentuře Bloomberg potvrdili, že mají zájem na podpoře jaderného průmyslu. Ten totiž v zemi pokrývá až tři čtvrtiny spotřeby elektrické energie. Jde také, prý minimálně ve středně dobém horizontu, o zajištění energetické bezpečnosti a splnění ekologických závazků pro nízké emise uhlíku.

O tom, jaké řešení bude nakonec zvoleno, rozhodnout ale francouzští voliči. Šéfka Národní fronty Marine Le Penová má totiž výhrady k prodejům státních aktiv a místo toho chce, aby státem kontrolovaná Caisse des Depots et Consignations investovala přímo do firmy Areva. Francouzská energetická společnost Électricité de France utržila ve druhém pololetí 2016 34,5 miliardy eur, což je podle Jána Hladkého, analytika Patria Finance meziroční pokles o 6 % při konsensu 35,3 miliard eur. "Ukazatel EBITDA odebral meziročně dvanáct procent na 7,5 miliard eur, nicméně se mu podařilo udržet nad tržním konsensem 7,1 miliard eur. Lepší výsledek plynul z neočekávaně dobrých čísel jaderných elektráren," řekl Ján Hladký. Čistý dluh se podle něj podařilo snížit na 37,4 miliardy eur, tedy pod tržní odhad 38,1 miliardy eur.

"Management potvrdil výhled na rok 2017 pro ukazatel EBITDA v rozmezí 13,7 – 14,3 miliardy eur. čímž uspokojil trhy a jejich konsensus 14 miliardy eur. U této střední hodnoty se nicméně bavíme o více než 15% poklesu proti roku 2016. Ukazatel EBITDA v roce 2018 management plánuje na 15,2 miliardy eur, při konsensu 15,3. Potvrdila se také plánovaná emise nových akcií v hodnotě 4 miliard eur, z nichž 3 milairdy eur přislíbil právě francouzský stát," uvedl Ján Hladký. Akcie EDF dnes odepisují 1,5 %.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688