Chovanec jde proti EU: právo na zbraň chce zakotvit v Ústavě

TNBiz, 11.2.2017

"Chci požádat všechny své kritiky, kteří hrozí Divokým západem v české kotlině, aby si můj návrh alespoň přečetli," vyzýval na videu ministr vnitra. S vinčestrovkou v ruce chtěl Chovanec na svou stranu získat veřejnost i politické konkurenty.

Zákon o zbraních je prý nutné prosadit do ústavy. "Pouze zakotvujeme právo držitele zbraně bránit sebe, svou rodinu a svůj majetek ústavním právem," prohlásil Chovanec.

V České republice teď vlastní 800 tisíc zbraní přibližně 300 tisíc lidí. A zřejmě i v důsledku hrozby terorismu jejich počet roste. "Nárůst lidí, kteří chtějí mít zbrojní průkaz, což s sebou nese i to, že se chtějí naučit střílet, jsme zaznamenali," potvrdil instruktor střelby Jan Korecký.

"Chceme jasně deklarovat, že Česká republika jde směrem opačným, tedy důvěrou ve své obyvatelstvo, a to i zapojením občanů do práva na obranu demokracie a své země," uvedl poslanec za ČSSD Roman Váňa.

"Je to plně v rukách ministra vnitra, ale já mu úplně věřím a přiklonila bych se k jeho návrhu," souhlasila i ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Kritici Chovancova návrhu ale namítají, že zákon o zbraních máme už teď dokonalý a ukotvit ho ještě v Ústavě, je zbytečné. "Jde o předvolební populismus, není nutné sahat do Ústavy," myslí si poslanec za TOP 09 Martin Plíšek.

Už teď je totiž v případě například nutné obrany možné zbraň použít. "Když uvidím, že někomu jde opravdu o život, mohu použít zbraň i na to, abych ochránil jeho, nemusím chránit jen sebe," doplnil Korecký.

Ministr vnitra jde podle svých slov proti proudu valícího se z Evropské unie. Ta chce totiž některé zbraně zakázat. "Zhruba 40 tisíc zbraní v tom lepším případě, v tom horším až 200 tisíc," sdělil Chovanec.

Jeho návrh zatím podporují asi čtyři desítky poslanců. Aby byl nakonec zákon o držení zbraní zakotven v Ústavě, musí být pro tři pětiny poslanců a senátorů.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy