Patria (Patria Finance)
Investice  |  09.02.2017 17:09:31

Na velký den KB a CETV šla Erste proti všem. Moneta strašpytlem před výsledky

Čtvrtek na pražské burze byl dnem výsledků Komerční banky a mediální skupiny CETV. Prvně jmenovaná se poklesu nevyhnula, druhá ano. Proti celému trhu dokázaly svým růstem kráčet akcie Erste. Před výsledky, které budou zveřejněny zítra ráno, naopak citelně ztratila banka Moneta.

Komerční banka v loňském roce zvýšila čistý zisk o 7,2 procenta na 14,074 miliardy korun. Celkové výnosy rostly o 2,3 procenta na 31,8 miliardy korun. Výsledky byly ovlivněny jednorázovými příjmy například za podíl ve společnosti VISA Europe nebo prodej podílu ve společnosti Cataps. Bez jejich započtení by zisk klesl o 6,7 procenta a výnosy o 0,8 procenta. 

Finanční ředitel v následném konferenčním hovoru řekl, že v letošním roce očekává vysoce jednociferný růst úvěrů, proti tempu úvěrů pomaleji rostoucí depozita, další pokles čisté úrokové marže (o 5-10 bazických bodů) a konec závazku ČNB na české koruně v květnu, což by následně mohlo pozitivně ovlivnit operace banky. Vsuvka: stejný pohled na konec intervencí ČNB dnes nabídli analytici Morgan Stanley. Akcionářům KB navrhuje dividendu 40 korun na akcii. Titul zakončil obchodování poklesem o 0,3 procenta k 915 korunám za akcii.

Mediální skupina Central European Media Enterprises (CETV) v posledním loňském čtvrtletí zvýšila výnosy o 6 procent na 207,1 milionu amerických dolarů a řádově dvouciferně také provozní zisk a ukazatel OIBDA. Ač kvartální výsledek je na různých úrovních nejlepší za pět či dokonce deset let, proti očekávání trhu výsledky zaostaly na úrovni zisku.

Dvojice generálních ředitelů CETV Del Nin a Mainusch v následném konferenčním hovoru mimo jiné řekla, že očekává zlepšení marží a vzestup reklamního trhu ve všech zemích, kde je přítomna. CETV očekává zlepšování ziskovosti i cash flow a postupné snižování zadlužení. Zvažuje cesty k dalšímu zlepšování kapitálové struktury firmy. Akcie CETV se v Praze v bilanci celého dne udržely beze změny na úrovni 68 korun za akcii.

Na pražské burze neobchodovaná skupina ČSOB, pro srovnání s dalšími bankami včetně KB, v loňském roce zvýšila čistý zisk meziročně o 8 procent na 15,1 miliardy korun. Objem úvěrů vzrostl na 618 miliard korun, meziročně o šest procent. Objem vkladů se zvýšil na 752 miliard korun, meziročně o sedm procent. Celkový objem aktiv pod správou dosáhl hodnoty 191 miliard korun, což představuje čtyřprocentní nárůst. Provozní výnosy vzrostly meziročně o pět procent na 34,0 miliard korun.

V pátek před otevřením trhu se dozvíme výsledky banky Moneta. Analytik Patria Finance Václav Kmínek očekává 12,7% meziroční pokles čistého zisku na 850 milionů korun zejména pod tlakem dalšího poklesu úrokových marží a pomalejšího růstu úvěrů. Celkově očekává sadu spíše slabších výsledků. Podrobnosti viz výhled připojený pod tímto textem. Mezi odkazovanými texty naleznete také všechny relevantní k dnes zveřejněným výsledkům firem.

Na pražské burze se dnes zobochovaly akcie za 0,6 miliardy korun při průměru posledního roku 0,64 mld. . Proti poklesu celého trhu o 0,2 procenta na úrovni indexu PX dokázala jít banka Erste svým růstem o 1,3 procenta k 783 korunám. 


Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688