ČSÚ (ČSÚ)
Makroekonomika  |  09.02.2017 14:18:44

Ze statistik ČSÚ nelze určit vliv zavedení EET

9. února 2017

Tržby bez DPH v ubytování, stravování a pohostinství v prosinci v běžných cenách meziročně vzrostly o 15,7 %, ve stálých cenách o 7,6 %. V pohostinství a stravování se tržby v běžných cenách v prosinci zvýšily o 18,3 %, ve stálých cenách o 8,2 %. Oficiální a nezávisle zpracovaná statistická data včera zveřejnil ČSÚ. Vliv zavedení elektronické evidence tržeb (EET) z nich nelze přímo odvodit.


Aktuální data ČSÚ potvrzují, že tržby v ubytování, stravování a pohostinství rostou už delší dobu. Vliv zavedení EET na jejich základě nelze potvrdit ani vyloučit. Tržby v ubytování, stravování a pohostinství totiž metodicky neodpovídají datům o tržbáchEET.

Zveřejněná statistická data ukazují vývoj tržeb bez DPH za podniky s hlavní činností v odvětví ubytování, stravování a pohostinství. ČSÚ přitom vychází z výsledků vlastního měsíčního výběrového šetření, které pokrývá celý segment obchodu a služeb. Šetření je založeno na stratifikovaném proporcionálním výběru, kdy největší podniky jsou šetřeny plošně a na menší podniky s počtem zaměstnanců nižším než 20 je uplatněn výběr s dopočtem na základní soubor. Oporou pro dopočet je přitom Registr ekonomických subjektů, díky kterému máme podrobné informace o celkovém množství podniků. Zpravodajská povinnost pro oslovené podniky vyplývá ze zákona. Toto měsíční zjišťování probíhá již od roku 2000 a plně odpovídá metodice předepsané Eurostatem.

Výsledky oficiálního statistického zjišťování o tržbách ve službách nelze jednoduše srovnávat s odhadem vlivu zavedení EET. Mezi těmito ukazateli jsou velké metodické rozdíly. Tím hlavním je skutečnost, že ČSÚ zjišťuje celkové tržby bez DPH podniků zařazených do daného odvětví podle převažující činnosti, zatímco EET je zaměřena na hotovostní platby za určitou specifickou činnost. Zcela shodné není ani vymezení obsahu obou ukazatelů.

Původní odhady některých institucí o růstu tržeb nebyly založeny na datech ČSÚ, ačkoliv se na ně někteří činitelé ve svých prohlášeních odkazovali. Zda a jak uživatelé nakládají s oficiálními statistickými daty, však nemůže ČSÚ nijak ovlivnit. Pokud uživatelé tato data využívají, neznamená to, že by ČSÚ jakkoliv potvrzoval jejich propočty, analýzy či odhady.

 

Kontakty
Petra Báčová
tisková mluvčí ČSÚ
T
274 052 017 | M 778 727 232
E
petra.bacova@czso.cz   | Twitter @statistickyurad

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688