Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  09.02.2017 06:00:43

Novela stavebního zákona má 270 připomínek. Hlasovat o ní budou poslanci

Pořádnou porci pozměňovacích návrhů v zákonech týkajících se staveb dnes projednali poslanci jednoho z klíčových výborů – hospodářského. Ke stavebnímu zákonu se sešlo 270 připomínek. O důležitosti jednání svědčí i přítomnost odpovědných ministrů, která nebývá příliš častá.

Novela zákona o kybernetické bezpečnosti, zákoníku práce a především o posuzování vlivů staveb na životní prostředí (EIA) a stavebního zákona. To byla náplň únorové schůze jednoho z klíčových poslaneckých výborů – výboru hospodářského.

Zatímco novela Zákona o kybernetické bezpečnosti prošla dle očekávání naprosto hladce, jelikož hlavní debata se kolem ní odehrála na lednovém jednání výboru, tak u novely tzv. „stavebníhozákona č. 183/2006 Sb., (O územním plánování a stavebním řádu), se sešlo 270 pozměňovacích návrhů, které museli poslanci projednat. Původně plánovaný konec jednání krátce po poledni se o několik hodin protáhl.

O důležitosti jednání svědčí také fakt, že jak na projednávání novely zákona o posuzování vlivu staveb na životní prostředí (EIA) tak na projednávání novely „stavebního zákona“ dorazili příslušní ministři. Richard Brabec za EIA a Karla Šlechtová ke stavebnímu zákonu. I když poslanci hospodářského výboru v nepřítomnosti ministrů často „peskují“ jejich podřízené – především náměstky za to, že jejich šéfové před poslance moc nechodí (psali jsme například v textu Antifosilní zákon za této vlády nebude), tentokrát jim takovou výtku přímo do očí nezopakovali.

Poslanci nakonec všechny pozměňovací návrhy projednali (většinou ve shodě s ministryní Šlechtovou) a doporučili Poslanecké sněmovně Parlamentu ČRprojednat a schválit novelu Stavebního zákona ve znění se schválenými pozměňovacími návrhy. S touto podobou souhlasí i Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR).Poslanecké sněmovně k projednání tento zákon doporučilyGaranční výbor, MMR i Výbor pro životní prostředí.Cílem novely je urychlení přípravy staveb a zjednodušení administrativních činností.„Nejde o to mít nejlepší stavební zákonEvropě, (…) ale v této zemi se musí stavět,“ řekl k novele zákona předseda výboru Ivan Pilný. Stažen byl naopak například návrh vytvoření institutu tzv. „Experta statika“, který byl shledán zbytečným, jelikož zákon zmínku o statikovi již obsahuje. Byly vztahy v úvahu i připomínky Ministerstva zemědělství u paragrafu týkajícího se vodních staveb a vodního zákona.

Novela se dotkne všech staveb, velmi výrazně těch plánovaných státem, např. při stavbě dálnic, ale také každého, kdo chce např. na svém pozemku stavět domek. Má dvě hlavní oblasti – stavební řád a územní plánování. Šlechtová zdůraznila důležitost územního plánování pro řízení obcí.

Úprava se podle Šlechtové týká více než 40 souvisejících zákonů. V návrhu novely je zkrácení návrhu posudku EIA o padesát dní, což podle ministra Brabce není málo, jelikož celkový součet správních lhůt je šest měsíců. Díky zásadní revizi přílohy č. 1 nebudou některé projekty posuzovány vůbec.Obecně by u EIA mělo dojít ke snížení byrokracie a ušetření nákladů na projekty. Následná možnost kontroly hotového projektu se podle novely prodlouží z pěti na sedm let.Předpokládané datum účinnosti novely zákona je leden 2018.

Pavel Kopecký


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688