Patria (Patria Finance)
Investice  |  06.02.2017 09:13:38

Rozbřesk: Bude ČNB bránit i ztrátám koruny?

Z pátečního setkání ČNB s analytiky vyplynulo, že závazek tlumit rozkolísanost koruny po vypnutí intervencí neplatí úplně stejně na obě strany. Někteří centrální bankéři si myslí, že by se přímé intervence na trhu měly po “exitu” použít spíše při tlumení nadměrných zisků koruny. V případě ztrát koruny by bankovní rada mohla spíše využít situace a zvýšit úrokové sazby (tradiční měnově-politický nástroj). Co to znamená pro korunu?

Pokud se díváme na příliv peněz do korun od začátku roku, zdá se zřejmé, že je podle většiny měřítek překoupená - kumulovaný roční příliv investic násobně překonává přebytek běžného účtu (4x - 5x) i přebytek zahraničního obchodu (2x). Pokud bude podobná situace na trzích panovat i na konci intervencí, může rozhodnutí “sázkařů” na koruně jednorázově vybrat zisky vést k tlaku na oslabení koruny. A v takovou chvíli může být důležitý závazek ČNB bránit i eventuálním nadměrným ztrátám. Z posledního zasedání ČNB spíše vyplývá, že ochota tolerovat dočasné ztráty koruny může být vyšší než ochota tolerovat nadměrné zisky. Zatímco ad hoc intervence proti posilující koruně mohou být na trhu cítit okamžitě, čekání na eventuální růst sazeb při ztrátách koruny může chvíli trvat - předcházely by mu pravděpodobně verbální intervence a zvýšení by proběhlo na řádném měnově-politickém zasedání ČNB.

Tento týden bude na globální scéně jinak klidnější. Hned na začátku týdne ale přitáhne pozornost vystoupení šéfa ECB Maria Draghiho před Evropským parlamentem. Bude se muset poprat s dotazy na ukončení politiky kvantitativního uvolňování ve světle posledních relativně silných čísel. Od argumentace ale nečekáme v tuto chvíli nic nového - Draghi podle všeho bude dál poukazovat na slabou jádrovou inflaci a řadu (především politických) rizik. I proto euru těžko přinese jakékoliv pozitivní body...

FOREX

Region

Zřejmě nejzajímavější páteční událostí bylo setkání zástupců ČNB s analytiky. Kromě potvrzení nízké pravděpodobnosti zavedení negativních úrokových sazeb bylo zajímavé především to, že v ČNB nepanuje shoda ohledně případných měnových intervencí ve prospěch koruny (prodej eur z rezerv), pokud by po exitu měla tendence oslabovat (viz úvod). Polský zlotý mezitím dále posiloval a dostal se dokonce pod hladinu EUR/PLN 4,30.
Nadcházející týden je zajímavý i z pohledu regionu. Kromě zveřejnění řady makroekonomických statistik (dnes například české maloobchodní tržby za prosinec) zasedá polská centrální banka a v pátek bude zveřejněna i česká míra inflace za leden. To bude ve světle rozhodování ČNB o ukončení intervencí proti koruně jistě zajímavá událost.

EUR/USD/GBP

Slušný výsledek čísel z amerického trhu práce se dolaru líbil a na chvíli zapomněl na to, že jeho zisky se nově zvolenému americkému prezidentovi vůbec nelíbí. Měnový pár tak sklouzl do blízkosti 1,07 EUR/USD. V tomto týdnu může debata o amerických schodcích obchodu dostat nový rozměr - americké ministerstvo obchodu zveřejní souhrnná čísla za zahraniční obchod v roce 2016 (úterý). Věříme ale, že rozhodující pro dolar nakonec bude politika amerického Fedu, na který nemá Donald Trump okamžitý přímý vliv. Pokud se Fed nakonec rozhodne v tomto roce třikrát zvýšit úrokové sazby (náš hlavní scénář), měl by tak dolar výhledově ze současných úrovní zpevnit.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688