Sluší vám uniforma? Policie zoufale hledá lidi...

TNBiz, 5.2.2017

Být policistou prý není zaměstnání, ale poslání. Ovšem zdaleka ne každý příslušník se tímto nakonec řídí. Přibývá těch, kteří po pěti nebo deseti letech odcházejí do civilu za vidinou lepšího výdělku nebo na jiné útvary.

"Konkurenceschopnost policie na trhu práce se rok od roku s růstem reálných mezd v privátním i veřejném sektoru snižuje," přiznala mluvčí policejního prezidia Eva Kropáčová.

Například v Praze chybí více než 400 policistů, ve Středočeském kraji 200 a ve Zlínském by potřebovali přijmout až 100 nových lidí. Zhruba tolik jich během loňského roku ze sboru odešlo. To jsou dvě menší obvodní oddělení. Podle vedení krajské policie zde panuje nejhorší situace za poslední roky. "Má to dopad na manažerskou práci, zátěž policistů a čas, který můžeme věnovat jednotlivým případům," potvrdil ředitel krajské zlínské policie Jaromír Tkadleček.

Spousta nových zájemců neprojde sítem fyzických a hlavně psychických testů. Ty prý zvládne jen každý čtvrtý uchazeč. Lákavé není ani finanční ohodnocení. Začínající policista si měsíčně nevydělá více než 18 000 korun hrubého. Aby se dostal na průměrnou mzdu, může to trvat i několik let. Situaci u policie nezlepšují ani nejrůznější benefity, třeba příspěvky na dovolenou nebo odpočinek v lázních.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky