Co lidé zapomenou v MHD: dítě, kočku, protézu ...

TNBiz, 1.2.2017

Celkem 5601 ztracených věcí evidoval v loňském roce Dopravní podnik hl.m. Prahy (DPP). Jen 2170 předmětů se podařilo vrátit jejich majiteli. Kromě toho se pak v dopravních prostředcích našlo také 998 různých osobních dokladů. Počty ztrát rok od roku rostou, za poslední čtyři roky se jejich počet zvedl na více než dvojnásobek.

Asi nejkurióznější, ale zároveň nejvíc nezodpovědnou ztrátu musel řešit DPP společně s policisty hned na začátku loňského roku. 6. ledna v půl deváté večer našel řidič tramvaje na konečné u ulice Spojovací kočárek, ve kterém bylo přibližně roční miminko. Matku policisté později objevili u ní doma, byla namol opilá. Miminku se naštěstí nic nestalo.

Podle mluvčí dopravního podniku lidé zapomínají prakticky na všechno. Kromě kočárku s dítětem to loni byla například i kočka v přepravce. V široké škále kuriózních ztrát a nálezů jsou mimo jiné i tyto předměty: hůl pro mažoretky, dvouvařič, andělská křídla, lékařské oblečení, lékařské razítko, uniformu zdravotní sestry, ale také balík sena, dřevěné meče v pouzdru, policejní obušek, vysílačku, plovací vestu, krabičku na zuby vč. chrupu, dále archeologické nářadí, pomlázku, ortopedický podsedák, naslouchadlo, berle, stan, věšák na prádlo, pádlo, sušičku na ovoce, africký buben, vodní dýmku, vysavač, olejový radiátor, odpadkový koš, polní lopatku, kostým anděla či láhev whisky.

Z nalezených hudebních nástrojů by se dal vytvořit nejeden orchestr (nalezen byl např. hoboj, trumpeta, housle, flétna, klarinet).

"Cestující v loňském roce zapomněli ve vozech MHD řadu cenných i zajímavých věcí, o hodnotnější předměty se zpravidla majitel brzy přihlásí. Perličkou mezi nálezy byl vloni také dron, který ovšem nebyl nalezen uvnitř dopravního prostředku, ale na střeše jednoho z našich autobusů," uvedla Petra Tölgyesiová z oddělení Telefonické informace.

Pražané podle evidence Dopravního podniku zapomínají stále častěji. Z počtu 4 746 ztracených věcí v roce 2015 se jich podařilo dohledat 1 704. V roce 2014 bylo ztrát přesně o tisícovku méně, nálezů pak 1 206. V roce 2013 DPP evidoval 2 511 ztrát, z nichž 978 předmětů bylo nalezeno. Všechny nevyzvednuté ztráty a nálezy se sváží do kanceláře Ztrát a nálezů v ulici Karolíny Světlé 5 na Praze 1.

"V případě ztráty předmětu v autobuse či tramvaji mohou cestující volat na informační linku 296 19 18 17. Pracovník linky se spojí s dispečerským pracovištěm, které informuje řidiče konkrétní linky. Pokud je věc dohledána, cestujícímu je sděleno, kdy a kde si může ztracenou věc vyzvednout," poradila mluvčí DPP Aneta Řehková.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky