Řemeslník, nebo hodinový manžel: komu dát přednost?

Rozdíl mezi řemeslníkem a hodinovým manželem

Prakticky v žádném bytě nebo domě není nouze o různé úpravy, opravy nebo předělávky. Někdy se v těchto situacích můžeme spoléhat sami na sebe a řešit je svépomocí. Vždycky se ale najdou případy, které bychom měli přenechat těm, kteří si ze šikovnosti udělali živnost. Na koho se ale obrátit? Pomůže spíš řemeslník, nebo hodinový manžel?

Rozdíl mezi hodinovým manželem a řemeslníkem

Hodinový manžel zastane všemožné drobné bytové opravy – pomůže opravit sušičku, smontovat skříně a podobně. Řada z nich se nebojí ani prací většího rozsahu, v takovém případě ale pečlivě zvažte, jestli vám stojí za to ušetřit za cenu neodborné práce a riskovat náklady na zjednání nápravy.

Náročnější práci raději přenechte řemeslníkům. Největší výhodou hodinového manžela je, že zvládne plno rozdílných činností, na které byste jinak potřebovali několik různých řemeslníků. Ale co přesně patří do jeho kompetence?

 „Obecně platí, že hodinového manžela by si lidé neměli objednávat na práce vyžadující odbornou kvalifikaci nebo certifikaci, což se zpravidla týká větších rekonstrukcí. Neodborné práce bývají levnější, ale není to pravidlem, ceny se velmi liší. Doporučujeme proto získat si vždy minimálně dvě nabídky pro porovnání,“ říká Lenka Molnárová z Raiffeisen stavební spořitelny.

Češi dají na zkušenosti

Z aktuálního výzkumu agentury STEM/MARK pro Raiffeisen stavební spořitelnu vyplývá, že lidé shánějí pomoc řemeslníků hlavně přes osobní známosti: 59 % dá na doporučení svých blízkých, 56 % využívá osvědčených kontaktů. Nejčastějším důvodem, proč poptávat služby řemeslníků, jsou revizní kontroly (46 %), drobné stavební úpravy (42 %) nebo urgentní opravy havárií (39 %).

Dostupnost řemeslníků je podle dotazovaných lepší v Čechách, horší na Moravě a v Praze. Výzkum také naznačil, že Češi mají jen minimální zkušenosti se službami hodinových manželů (5 %) v porovnání s využitím řemeslníků.

„Některé závady a havárie nejde předvídat. Nicméně je faktem, že řemeslníci bývají během léta vytíženi a nemohou být lidem okamžitě k dispozici. Proto je možné v zimních měsících narazit u poptávaných služeb na výhodnější podmínky. Z našeho výzkumu vyplynulo, že 73 % lidí o výhodnějších podmínkách díky nižší poptávce práce v zimním období zatím vůbec neuvažovalo,“ říká Lenka Molnárová.

Ke slovu přijde zákon

Rozmanitost nabídky služeb hraje „manželům“ do karet a řemeslníci částečně přicházejí o své tradiční zakázky. Řemeslníci proto loni vytáhli proti hodinovým manželům, kteří jim údajně fušují do řemesla. Třeba při opravě elektřiny bez potřebné kvalifikace mohou hodinoví manželé ohrozit nejen sebe, ale i své zákazníky. A takových situací je více.

Jenže o tom, kde končí práce hodinového manžela, a co už je úkol pro řemeslníka, nemá jasno ani česká legislativa. Připravuje se proto novela živnostenského zákona, která by situaci vyjasnila.

Při rozhodování, jestli bude odpovědí na váš problém řemeslník, nebo hodinový manžel, se zatím řiďte jednoduchým pravidlem – drobné opravy v nejkratší době zastane hodinový manžel a specializované práce svěřte do péče řemeslníkům nebo firmě, která dokáže nabídnout specialisty z různých oborů.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky