Vzít si nově půjčku? Banka vám prolustruje i kontakty v telefonu!

TNBiz, 27.1.2017

 


Špatné známosti se nemusejí vyplatit. Už za pár týdnů budou moci například kontakty v adresáři mobilního telefonu zkomplikovat, zda klient získá půjčku a za jakých podmínek. Mít v mobilu čísla na několik notorických dlužníků u úvěrových společností tak už může být potíž.

Aplikaci, která si při online žádosti o půjčku prohlédne se svolením klienta obsah jeho telefonu, například kontakty, plánuje spustit společnost Click Credit ze skupiny Home Credit miliardářů Jiřího Šmejce a Petra Kellnera, píší LN.

"To, zda půjčku dostanete, může ovlivnit i fakt, čí číslo máte v telefonních kontaktech. Samozřejmě k tomu ale potřebujeme už i současná data, jimiž Home Credit disponuje (údaje, které již společnost za 20 let fungování v ČR o klientech získala),“ řekl LN Jan Machaň, který v Home Credit řídí sekci speciálních projektů.

Klasické kontroly v podobě prověření žadatele v registrech dlužníků či doložení žadatelových příjmů ale z Česka nezmizí. Řešení Click Creditu s názvem Kamali vychází ze zkušeností z Číny, kde úvěrová společnost dlouhodobě působí. Vzemi neexistují takzvané úvěrové registry s údaji o bonitě klienta. Data z telefonu a internetu jsou tak pro hodnocení schopnosti splácet zásadní.

Rozsah takto poskytovaných dat by ale v Česku mohl narazit uÚřadu pro ochranu osobních údajů. "Takový model bych viděl jako problematický, pokud by byly poskytovány údaje třetích osob. Otázkou je, v jakém rozsahu se s nimi bude zacházet a s jakými jinými údaji budou párovány. Souhlas klienta přitom nemusí stačit, pokud jsou z telefonu využívána data o třetích osobách,“ řekl Lidovým novinám Josef Prokeš, ředitel správní sekce Úřadu pro ochranu osobních údajů.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky