Patria (Patria Finance)
Investice  |  23.01.2017 17:49:10

Summary: McDonald's pomohly celodenní snídaně, Halliburton si teprve zvyká na vyšší ceny ropy

USA:

McDonald’s


Známý fastfoodový řetězec vygeneroval tržby ve výši 6,02 mld. USD. Jedná se sice o 5% YoY pokles, nicméně trh čekal výsledek ještě o něco horší. Čistý zisk na akcii se usadil na 1,44 USD (+12 % YoY) při tržných odhadech 1,41 USD. Akcie se po prvotním propadu vracejí vzhůru a v současnosti jsou na -1 %.

Zatímco příjmy z poskytnutých franšíz zůstaly beze změny na 2,3 mld. USD, byly to tržby z vlastních restaurací, které stály za poklesem. Když je pak rozdělíme ještě na jednotlivé regiony, tak se ukáže negativní vývoj v USA, kde se vytváří 34 % tržeb. Comparable sales (tržby z prodejen otevřených déle než jeden rok) tam poklesly o 1,3 % YoY. V roce 2015 byl čtvrtý kvartál první, ve kterém se ukázal dopad snídaňového menu poskytovaného celý den. Plán přinesl úspěch a poslední kvartál má tedy silnou srovnávací bázi, nicméně měl přinést dlouhodobý růst a ne krátkodobý výkyv. Jedním dechem je ale nutno dodat, že ve zbytku světa si MCD vedl mnohem lépecomparable sales posílily o 2,7 % YoY. 

Halliburton

Výsledky ze sektoru poskytovatelů služeb pro ropná pole jsme tu měli již minulý týden, kdy svůj kvartál představil Schlumberger (SLB). Nízké ceny ropy a z nich plynoucí vleklá poptávka po službách tohoto sektoru zatlačila na jeho tržby a jak se ukazuje, jeho „menší bratr“ si vedl ještě o něco hůře. Tržby Halliburton se meziročně propadly o 21 % (SLB -8 %) na 4 mld. USD a čistý zisk na akcii dokonce o 87 % (SLB -58 %) na 0,04 USD. Tak jako v případě Schlumberger, i tady již byly negativní zprávy očekávány. Odhad pro tržby byl tak stanoven na 4,1 mld. UDS a pro čistý zisk na akcii na 0,02 USD.

Tržby tekoucí z Latinské Ameriky se, stejně jako v případě Schlumberger, propadly nejvíce (-38 % YoY). Tady ale netáhl ani region Blízký východ a Asie – díváme se na 12% meziroční pokles. Divize klesaly obě – vrty i těžba. Vyšší ceny ropy ke konci kvartálu nicméně přinesly aspoň nějaké ovoce. Blízký východ a Asie posílily svůj výkon o 10 % QoQ a Severní Amerika (hlavní zdroj příjmů) o 9 % QoQ. Na domácím trhu se nicméně očekával lepší výsledek s tím, jak budou američtí břidlicoví těžaři nabíhat na produkci při ceně ropy 55 USD až 60 USD. Tomuto vývoji nasvědčuje také počet těžebních soustav (rig count), jenž narostl o 23%, nicméně nízké marže nedokázaly přetavit tržby v zisk.

Výhledy do dalšího roku zůstávají poměrně střídmé. Kapitálové výdaje by měly dosáhnout 1 mld. USD a rozšíření marží se očekává až ke konci roku. Znovuspuštění frakovacího zařízení v Severní Americe odkrojí z čistého zisku na akcii přibližně jeden cent. Akcie Halliburton i díky dnešnímu negativnímu sentimentu trhu klesají o 3,5 %.    

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:53  Závěr obchodního týdne přinesl zpevnění dolaru i koruny (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688