Super solární bouře: výpadky elektřiny by stály miliardy denně!

TNBiz, 22.1.2017

Super sluneční bouře je extrémní výron koronární hmoty (CME), v případě, že by takový výron zasáhl zemi, vyvolal by silnou geomagnetickou bouři, která sice pro zdraví člověka není hrozbou, v mnohém ale ovlivňuje moderní technologie.

Magnetická oscilace může například podle NASA vytvořit elektrické proudy v síti, které systém přetíží a dojde k jeho poškození. Proto má NASA ve vesmíru celou letku observatoří, které jsou před CME na pozoru. Centrum pro predikci kosmického počasí pak analyzuje veškeré výsledky, aby mohlo v případě nebezpečí varovat letecké a energetické společnosti před hrozícím nebezpečím. Ty pak mohou učinit kroky k tomu, aby došlo k co nejmenšímu poškození.

Všechny studie na dané téma se zatím soustředily jen na zónu výpadku, tentokrát se ale vědci zaměřili také na makroekonomický dopad. Vědci vytvořili čtyři scénáře, v rámci kterých počítali celkové škody způsobené výpadkem nejen pro samotné Spojené státy, ale také připočítali vliv na dodávky materiálů a zboží ze zahraničí.

V případě, že by extrémní kosmické počasí postihlo 8% americké populace, ekonomická ztráta by činila 6,2 miliard dolarů za den a 0,8 miliardy by ztratily společnosti v distribučním řetězci. Scénář, kdy by výpadek postihl 23 procent populace, by stál denně 16,5 miliardy dolarů a řetězce další 2,2 miliardy dolarů. Scénář postihující 44 procent populace pak počítá s 37,7 miliardami dolarů a dalších 4,8 miliard

Nejextrémnější scénář, kdy by výpadek postihl 66 % obyvatel, by Spojené státy prodělaly až 41,5 miliardy dolarů a mezinárodní ekonomiku by pak stál dalších 7 miliard dolarů.

I když je pravděpodobnost, že podobně silná bouře Zemi zasáhne, relativně malá, podle AGU jednou k extrémní bouři dojít musí. Jedna z nejznámějších kosmických bouří proběhla v roce 1859 a je známá jako Carringtonova událost.

Solární záře byla viditelná po celém světě. Telegrafní systémy po celé Evropě a Severní Americe selhaly. V některých případech byli dokonce operátoři zasaženi elektrickým proudem. Někteří operátoři mohli odesílat a přijímat zprávy, přestože odpojili zdroj energie.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky