Patria (Patria Finance)
Investice  |  20.01.2017 16:05:10

Přichází „ruská“ fáze holandské nemoci

Nizozemí dlouhé roky slavilo a příčinou bylo obrovské ložisko zemního plynu v Groningenu. Jenže nyní chce barman celou párty nečekaně ukončit. Nová nizozemská vláda, která vzejde z březnových voleb, bude čelit tomu, že 98 % domácností se při vaření a vytápění domů spoléhá na zemní plyn. A celá tato infrastruktura stojí na zdroji, jehož zásoby se prudce ztenčují. Odhaduje se totiž, že zmíněné ložisko už bylo z 80 % vytěženo. Opakovaná zemětřesení vyvolaná těžbou už navíc poničila desítky tisíc domů a nutí vládu k tomu, aby omezovala využití tohoto zdroje energie, který zvyšoval životní standard nizozemských domácností po celá desetiletí.

Nizozemci tomu nevěnovali mnoho pozornosti, ale v podstatě žili v zemi závislé na domácích fosilních palivech. Zemní plyn těží společnost Royal Dutch Shell a politik Jan Vos ze Strany práce tvrdí, že „celý politický systém byl nastaven tak, aby vyhovoval těžebním zájmům“. Hovoříme přitom o zemi, u které se velká část území nachází pod úrovní hladiny moře, tudíž je velmi zranitelná, co se týče globálního oteplování a rostoucí hladiny oceánů.

Vláda se nyní snaží o zvýšení podílu obnovitelných energií, ovšem Thomas Kokshoorn, který pracuje jako poradce místní samosprávy v Groningenu, hovoří o valící se pohromě. Podle něj se věci ještě znatelně zhorší předtím, „než se lidé probudí“. Naráží na to, že provincie se kvůli zemětřesením a bortícím se domům vylidňuje, ovšem vláda problém neřeší. Začne podle něj jednat až ve chvíli, kdy někdo zemře.

Odhaduje se, že zemní plyn v Nizozemí mezi lety 1960 a 2013 generoval příjmy ve výši 265 miliard dolarů. Nizozemci ale mohou jen závidět Norům, kteří mají díky příjmům z prodeje ropy vládní investiční fond, který spravuje aktiva v hodnotě 874 miliard dolarů. V Nizozemí totiž byly zmíněné příjmy použity pro financování vládních výdajů. Když pak kvůli sérii zemětřesení došlo k jejich poklesu, vládní finance dostaly tvrdý zásah.

Nyní se Nizozemí ve snaze nahradit propad těžby obrací zejména směrem k Rusku. Jeho vztahy s Evropou v posledních letech utrpěly vážné šrámy, ovšem dodávky plynu ze strany Gazpromu dosáhly v roce 2016 rekordního objemu. Země, které leží blíže k Rusku, považují závislost na jeho dodávkách energií za nebezpečí. Země jako Německo se ovšem drží „obchodního“ pohledu na věc a Nizozemí se do této skupiny dostává také. Jan Vos tak tvrdí, že rizika spojená s Ruskem jsou problémem pro východ Evropy, ale ne pro jeho zemi, která z Ruska kupovala energie už za doby studené války.

Autor: Naomi O'Leary

(Zdroj: Politico)

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688