Patria (Patria Finance)
Investice  |  20.01.2017 10:24:04

Nový oficiální sponzor olympiády? Čínská Alibaba

Visa, Coca-Cola nebo McDonald´s. To jsou někteří z oficiálních hlavních sponzorů olympijských her. Teď se elitní kroužek rozšiřuje o dalšího člena. Je jím čínský online prodejce Alibaba, který bude sponzorovat příštích šest olympiád. O finančních podmínkách není oficiálně nic známo. Předešlé dohody však naznačují, že za marketingová práva k největší sportovní události světa zaplatí čínský gigant stovky milionů dolarů, uvedl list Financial Times

Je to pro nás další krok k našemu cíli „poskytovat služby dvěma miliardám spotřebitelů“, říká generální ředitel Alibaba Group Daniel Zhang.

Dohoda je na 12 let, což zahrnuje olympiády v Tokiu, Pekingu a dalších městech, která ještě nebyla určena. „Ostrou“ premiéru si čínská skupina odbude už příští rok, kdy se konají Zimní olympijské hry v jihokorejském Pchjongčchangu.

S čím konkrétně zbrusu nová dohoda o dlouhodobém partnerství počítá? Alibaba bude olympijskému výboru poskytovat cloudové služby, aby organizace sportovního svátku mohla probíhat „efektivněji“. Vznikne také platforma pro elektronický prodej, kde se bude prodávat zboží s olympijskou značkou.

Těšit se podle všeho mohou čínští fanoušci. Alibaba bude optimalizovat internetovou službu pro streamování přenosů pro čínské diváky.

Čínské společnosti do sportu v posledních letech nalily miliardy. Kořeny zájmu o sportovní společnosti nebo evropské fotbalové kluby je možné hledat v prohlášení čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, který slíbil, že Číny udělá „velký sportovní národ“. Na příklad čínská skupina Wanda Group loni zavřela sponzorskou dohodu s Mezinárodní federací fotbalových asociací (FIFA), která se vztahuje na příští čtyři mistrovství světa ve fotbale.

Pokud jde o hlavní sponzory olympiád, prim hrají především západní koncerny. Čínská firma se mezi ně dostala dosud pouze jednou, a to v podobě čínského výrobce osobních počítačů Lenovo, připomíná list Financial Times s poukazem na olympiádu v Pekingu (2008)

Olympijský výbor IOC chce ale lépe propagovat olympijské události po celém světě, a má tudíž zájem budovat vztahy i na východ. Dohodu Alibaby o dlouhodobém partnerství ohlásili šéf Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach a zakladatel skupiny Alibaba Group Jack Ma ve čtvrtek na světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu.

Vývoj akcií Alibaba na burze NYSE. Titul ve čtvrtek přidal 0,18 procenta. Za poslední rok zpevnil o 38 procent.

 

Zdroje: IOC, Patria.cz, FT

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688