Patria (Patria Finance)
Investice  |  20.01.2017 09:14:23

Rozbřesk – Trump nastupuje do úřadu, peso zůstává pod tlakem

Donald Trump se dnes, tedy 20. ledna 2017, stane 45. prezidentem Spojených států amerických. Po slavnostním složení přísahy nás pravděpodobně nečeká nic mimořádného. Na druhou stranu již na začátku příštího týdne může padnout řada důležitých rozhodnutí. Trhy mají strach především z výraznějšího osekání severoamerické obchodní dohody (NAFTA) - Donald Trump slíbil, že jednání o ní otevře již v prvních dnech svého prezidentství.

Není tedy divu, že pod tlakem dál zůstává mexické peso - to od zvolení Trumpa prezidentem ztratilo přibližně 20 %. Mexiko funguje v řadě sektorů (například auta) pro USA jako levnější “montovna”. Znovuzavedení cel by pravděpodobně narušilo stávající výrobní řetězce těžící z volného přeshraničního pohybu zboží a vedlo by k poklesu průmyslových vývozů Mexika do USA. Do Spojených států by se pravděpodobně vrátila část nízkokvalifikovaných pracovních míst, ale zboží jako auta by v USA podražilo. Současně by se americká ekonomika mohla méně “soustředit” na obory s vyšší přidanou hodnotou (menší specializace) a na mexickém trhu by pravděpodobně ztratili velice výhodnou pozici američtí zemědělci. Kam až protekcionismus Donalda Trumpa může zajít zůstává otevřené.

Podobně otevřená zůstávají i jednání o brexitu. Premiérka Theresa Mayová v tomto týdnu řekla, že che odejít z vnitřního trhu EU a že “žádná dohoda je lepší než špatná”. Pokud ale Londýn s Bruselem nenajdou společnou řeč, může vést brexit do dvou let k výraznému omezení vzájemného obchodu Británie s unií. Stačí se podívat na to, jak dnes funguje britský automobilový průmysl. Ten je v tuto chvíli plně integrován do evropské produkce. Automobilky působící v Británii (jako například Nisan) velkou část vstupů dovážejí a než je zakomponují do finálních automobilů, tak je ještě několikrát posílají nazpátek do EU na zpracování (například do Polska, Itálie, nebo Nizozemí). Pokud by Britské automobilky měly při každém překročení hranic nově platit dovozní cla (3-5 % na autodíly podle WTO) a nakonec platit vývozní clo do EU (okolo 10 %), nedává výroba pro evropský trh v Británii žádný smysl. Protekcionismus pak může jednoduše všem přidělat vrásky na čele...

FOREX

Region

Viceguvernér ČNB Hampl včera v rozhovoru pro Bloomberg uvedl, že ekonomická situace se v Česku sice vyvíjí v souladu s prognózou (jež indikuje konec režimu kurzového závazku asi v polovině roku), ale že případný odklad do druhého pololetí nedokáže vyloučit. Zajímavý byl i jeho pohled na rychlejší než očekávaný růst cen v eurozóně. Ten podle něj nelze vykládat jako jednoznačně jdoucí ve prospěch dřívějšího exitu z intervencí. Kromě toho Hampl pohovořil i o nejistotě kolem přesného načasování samotného exitu. Nám se jako nejvíce pravděpodobné jeví druhé čtvrtletí.
Co se týče včera zveřejněných dat z polského průmyslu a maloobchodu, tak ta opět dopadla smíšeně. Průmysl rostl v prosinci o něco rychleji, než se čekalo, zatímco (reálný) maloobchod za stejný měsíc naopak pomaleji. Zlotý po zveřejnění čísel mírně posiloval.

Dnes budou v regionu zveřejněna čísla o maďarských mzdách za listopad. Trh očekává více než 6% růst.

EUR/USD/GBP

Eurodolar se sice dotkl hranice EURUSD 1,06, ale vrací se zpět na sever a odmítá tak následovat úrokový diferenciál, který se vyvíjí ve prospěch krátkodobých dolarových úrokových sazeb (ať již kvůli holubičí ECB či vynikajícím americkým datům). Včerejší statistiky o nových žádostech o podporu totiž dále poklesly a ukazují, že by přírůstek nových pracovních míst v USA v lednu mohl přesáhnout 200 tisíc. Dolaru nakonec nepomohla ani vyjádření nového ministra financí Mnuchina, který uvedl, že věří v dlouhodobou sílu dolaru.

Pokud americké úroky nepropadnout, tak bude eurodolar dříve nebo později úrokový diferenciál následovat a tudíž propadne. Je však otázkou, zda to musí být na konci tohoto týdne, kdy má být inaugurován nový americký prezident. Trh si však opět musí dát pozor na americké centrální bankéře - čeká nás dnes několik vystoupení včetně J. Yellenové.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688