Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  19.01.2017 19:39:06

Tři levné hodnotové akcie na počátek letošního roku

Poté, co jsme si v předchozích dvou příspěvcích udělali výlet do světa „Big Pharma“, bych se dnes rád vrátil k tématu hodnotových akcií, kterému jsem se věnoval minulý týden. Mimo jiné jsme konstatovali, že dnes už ani zdaleka neplatí, že každá akcie s nízkými valuačními násobky je akcií hodnotovou a měli bychom tak spíše hovořit o akciích nízkonásobkových. Čtenář by mi pak ve vztahu k nadpisu mohl vytknout, že hodnotová akcie nemůže být jiná, než levná. „Drahá hodnotová akcie“ je totiž protimluv asi jako ztrátová výnosná investice. Ale k tomu se ještě vrátím.

Investoři z Fool.com se domnívají, že třemi atraktivními hodnotovými tituly jsou nyní International Business Machines, Walt Disney a Amgen. U všech tří se domnívají, že nabízí zajímavou hodnotu a jelikož jsem se zde Walt Disney a Amgen již před časem věnoval, zaměřím se dnes na IBM.

Pohled na následující mozaiku grafů není zrovna nejradostnější. Zisky na akcii IBM dosáhly vrcholu v roce 2013, letos se čeká další pokles, v příštím roce by snad měl přijít mírný obrat. Tržby klesají dlouhodobě, rok 2016 na tom nic nezmění, v roce 2017 se dá doufat ve stagnaci. Vývoj ceny akcie tomu odpovídá: zatímco index SPX si za posledních pět připisuje asi 70 %, IBM je hluboko v záporu:


Zdroj: Financial Times

Zajímavá investiční teze může v takto nastavené situaci hovořit buď o tom, že firma bude dobře prodána, rozprodána, nebo jí čeká znatelný obrat k lepšímu. Nepřekvapí, že investor Tim Green v takový obrat skutečně věří a podle jeho slov má také IBM nejvyšší váhu v jeho portfoliu. Věří konkrétně tomu, že IBM se podaří přesun do nových oblastí jako je cloud computing a její schopnost adaptace na nové prostředí světa technologií nakonec ponese své ovoce.

Máme tu tedy další titul, u nějž jeho příznivci čekají, že snaha managementu povede k obratu v hospodaření a cena akcie na to zareaguje odpovídajícím způsobem. Toto čekání naštěstí není tak stresující, jako u firem, které prodělávají, či tak tak vystačí se svými zdroji na pokrytí investic. IBM v roce 2015 vydělala na provozu 17 miliard dolarů (v roce 2014 16,8 miliardy dolarů) a její investice do provozu dosáhly 4,1 miliardy dolarů. Pro další investice a akcionáře toho tedy zbývá hodně. A dividendový výnos ve výši 2 % může být lákavý a již naznačuje, že valuace tu skutečně nebudou na nijak vysokých úrovních.

V předchozím příspěvku jsem hovořil o tom, že Roche je dojnou kravkou, která sice mírně, ale stále roste. IBM je v této dikci dojnou kravkou, která se zmenšuje, ovšem nemusí tomu tak být navždy. Tento růstový profil se samozřejmě projevuje na valuaci IBM – například ve srovnání s diskutovanými Big Pharma má poměr kapitalizace k volnému cash flow dost nízko (kolem dvanácti) a PE odvozené ze zisků posledních 12 měsíců dosahuje hodnoty 13,6. Pokud budeme za (do jisté míry) porovnatelnou společnost považovat třeba takovou Accenture, o které jsem se tu před dlouhou řadou měsíců vyjadřoval v pozitivním světle, tak zjistíme, že PE jejích akcií je nad 17.

Podobná velmi jednoduchá měřítka tedy potvrzují, že IBM je skutečně nízkonásobkovou akcií. Nicméně o tom, zda jde o hodnotovou investici, se vlastně dá hovořit až zpětně. Vývoj akcie v roce 2016 ukazuje, že podobně jako Green začíná uvažovat stále více investorů a rok 2017 může být ve výsledcích firma rokem dna.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688