Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  18.01.2017 00:14:42

17. ledna: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Americké akcie zahájily týden po prodlouženém víkendu poklesem. Pod nulou skončily v úterý všechny tři hlavní indexy. Nedařilo se především akciím bank, od nichž se investoři odvracejí po předchozím silném růstu povzbuzeném nadějemi na deregulaci odvětví administrativou Donalda Trumpa.

Index Dow klesl o 0,3 % na 19 826,77 bodu, širší S&P 500 odepsal rovněž 0,3 % na 2 267,89 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 0,63 % na 5 538,73 bodu. Index volatility VIX vzrostl o 5,7 % na 11,87 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o sedm a půl bazického bodu na 2,322 %.

Nejvýrazněji klesl finanční sektor, nedařilo se ale ani titulům z průmyslového odvětví či sektoru zdravotní péče. Nad nulou naopak seanci zakončily sektor necyklického spotřebního zboží, odvětví veřejných služeb nebo realitní sektor.

Americké akcie (17. ledna 2017)
Americké akcie (17. ledna 2017)Zdroj: Google

V indexu Dow se nedařilo akciím bank JPMorgan Chase (-3,67 %) a Goldman Sachs (-3,27 %). Přes procento klesly ještě akcie farmaceutických společností Pfizer (-1,41 %) a Merck (-1,4 %). Více než procento naopak přidaly akcie maloobchodního řetězce Wal-Mart (+1,94 %), výrobce spotřebního zboží Procter & Gamble (+1,43 %), výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike (+1,37 %), ropného podniku ExxonMobil (+1,16 %) a řetězce restaurací s rychlým občerstvením McDonald's (+1,04 %).

"Tento týden je toho na programu opravdu hodně. Investoři si to uvědomují a jsou z toho mírně nervózní. Koná se výroční zasedání Světového ekonomického fóra, bude zasedat Evropská centrální banka, Fed vydá Béžovou knihu a v pátek bude do prezidentského úřadu uveden Donald Trump," říká Jack Ablin, investiční šéf ve společnosti BMO Private Bank.

Na Wall Street se navíc rozjíždí výsledková sezóna za poslední loňské čtvrtletí. V úterý se hospodářskými čísly pochlubily zdravotnická skupina UnitedHealth Group (-0,7 %) a banka Morgan Stanley (-3,79 %). Dále tento týden vyjdou čísla společností US Bancorp, Charles Schwab, Goldman Sachs Group, Citigroup, Netflix, IBM, American Express nebo Schlumberger a General Electric.

Americké akcie (17. ledna 2017)
Americké akcie (17. ledna 2017)Zdroj: Finviz

Akcie tabákové firmy Reynolds American (+3,00 %) v úterý zdražily poté, co britský tabákový koncern British American Tobacco oznámil, že se s americkým podnikem dohodl na jeho úplném převzetí. British American Tobacco již v Reynolds American vlastní zhruba 42 % akcií a v říjnu podala nabídku na převzetí zbylých cenných papírů firmy. Podle dohody, jež byla v úterý oznámena, zaplatí British American Tobacco za zbývající akcie Reynolds American 49,4 miliardy dolarů. Transakce ohodnocuje celou americkou firmu na zhruba 86 miliard dolarů.

Lehce pod nulou zakončily úterní seanci akcie největší americké automobilky General Motors (-0,08 %). Společnost slíbila, že v USA letos proinvestuje další miliardu dolarů a přesune část výroby součástek z Mexika do Spojených států. Nová investice podle GM pomůže vytvořit nebo zachovat 1 500 pracovních míst. Detaily k investici zveřejní společnost během roku. Nastupující prezident USA Donald Trump GM a další automobilky ostře kritizuje za to, že vyrábějí vozy v Mexiku a ty pak dovážejí do Spojených států. Trump již automobilkám pohrozil 35% dovozním clem.

Akcie GM nakonec do plusu nedostala ani zpráva, že David Einhorn, hedgeový manažer fondu Greenlight Capital, v čtvrtletním dopise investorům uvedl, že jeho fond "podstatně navýšil" svůj podíl v největší americké automobilce. Akcie GM jsou podle Einhorna extrémně atraktivně oceněné a firma před sebou má dobré časy. Obavy z nástupu samořízených aut a úpadku tradičních automobilů jsou podle něj přehnané. Einhorn navíc očekává, že pokračující ožívání amerického trhu práce podpoří výkonnost finanční divize General Motors.

Americké ministerstvo spravedlnosti v úterý večer potvrdilo, že německý finanční ústav Deutsche Bank zaplatí za urovnání sporu kolem prodeje hypotečních cenných papírů z předkrizového období 7,2 miliardy dolarůDeutsche Bank o dohodě informovala již koncem loňského roku. Původně ministerstvo po bance požadovalo 14 miliard dolarů, což vedlo k prudkému poklesu ceny akcií Deutsche Bank. V úterý akcie Deutsche Bank na NYSE zlevnily o 3,23 %.

Nejdůležitější úterní události na amerických trzích:

  • Jihokorejská automobilová skupina Hyundai Motor Group hodlá v příštích pěti letech zvýšit investice ve Spojených státech o polovinu na 3,1 miliardy dolarů (zhruba 79 miliard ). Firma v úterý také oznámila, že zvažuje výstavbu nové továrny v USA. Zpráva přichází v době, kdy budoucí americký prezident Donald Trump ostře kritizuje automobilový průmysl za dovoz aut do Spojených států ze sousedního Mexika a hrozí, že na tento dovoz uvalí 35% clo.
  • K uspokojení rostoucí poptávky po ropě bude ve světě během příštích 25 let zapotřebí investovat do nových těžebních kapacit 25 bilionů dolarů (přes 630 bilionů ). Na Světovém ekonomickém fóru (WEF) v Davosu to v úterý uvedl generální ředitel saúdskoarabské státní ropné společnosti Aramco Amín Násir. Upozornil také, že nedostatek investic by mohl způsobit prudký nárůst cen ropy a ovlivnit světovou ekonomiku.
  • Index podnikatelské aktivity newyorského Fedu (Empire State index) se v lednu snížil na 6,5 bodu z 9 bodů v prosinci (odhad: 8,5 bodu).
  • Index ekonomického optimismu v USA v lednu vzrostl na 55,6 bodu z 54,8 bodu v prosinci.
  • Americká společnost Wal-Mart Stores vytvoří ve Spojených státech 10 000 nových pracovních míst. Otevře nové pobočky a rozšíří ty současné. Podnik teď v USA zaměstnává asi 1,5 milionu lidí. Největší maloobchodní řetězec světa v úterý také oznámil, že do další expanze investuje 6,8 miliardy dolarů (171,6 miliardy ).
  • Britský tabákový koncern British American Tobacco (BAT) se dohodl na úplném převzetí amerického konkurenta Reynolds American za 49,4 miliardy dolarů (1,25 bilionu ). BAT to uvedla v úterním sdělení. Spojením vznikne největší veřejně obchodovaná tabáková společnost světa.
  • David Einhorn, hedgeový manažer fondu Greenlight Capital, v čtvrtletním dopise investorům uvedl, že jeho fond "podstatně navýšil" svůj podíl v největší americké automobilce General Motors. Akcie GM jsou podle Einhorna extrémně atraktivně oceněné a firma před sebou má dobré časy. Obavy z nástupu samořízených aut a úpadku tradičních automobilů jsou podle něj přehnané. Einhorn navíc očekává, že pokračující ožívání trhu práce podpoří výkonnost finanční divize General Motors.
  • Americké ministerstvo spravedlnosti v úterý večer potvrdilo, že německý finanční ústav Deutsche Bank zaplatí za urovnání sporu kolem prodeje hypotečních cenných papírů z předkrizového období 7,2 miliardy dolarů. Deutsche Bank o dohodě informovala již koncem loňského roku. Původně ministerstvo po bance požadovalo 14 miliard dolarů, což vedlo k prudkému poklesu ceny akcií Deutsche Bank.
  • Americká ropná jednička ExxonMobil koupí za 6,6 miliardy dolarů těžařské společnosti, které vlastní rodina Bassů a které působí v Permské pánvi v západním Texasu. ExxonMobil to uvedl v úterním sdělení. Permská pánev je jedním z nejrentabilnějších amerických nalezišť ropy a podle nedávných průzkumů jde zřejmě o zdaleka největší naleziště břidlicové ropy v USA.
  • Americká automobilka General Motors investuje do závodů ve Spojených státech v letošním roce další jednu miliardu dolarů a přesune část výroby součástek z Mexika do Spojených států. Loni automobilka oznámila, že v USA investuje 2,9 miliardy USD.
  • Německý chemický a farmaceutický koncern Bayer a americká biotechnologická společnost Monsanto v úterý slíbily, že po vzájemném spojení utratí nejméně polovinu rozpočtu na výzkum a vývoj v příštích šesti letech ve Spojených státech. Firmy to uvedly po setkání svých představitelů se zvoleným americkým prezidentem Donaldem Trumpem.
  • Americká sociální síť Facebook zřídí v Paříži svůj první inkubátor pro začínající firmy, tzv. startupy. Svůj projekt umístí do areálu Station F, který je ambiciózním projektem podporovaným francouzským miliardářem Xavierem Nielem a jehož cílem je stát se největším areálem pro začínající firmy na světě. Otevřít se má v dubnu, napsala agentura Reuters.
  • Růst světové ekonomiky letos zrychlí na 2,7 % a příští rok na 2,9 % z loňského podprůměrného tempa 2,2 %. Předpověděla to OSN v úterním výročním výhledu.
  • Hewlett Packard Enterprise koupí za 650 milionů USD firmu SimpliVity podnikající v oblasti hyperkonvergence.
  • Novou výkonnou ředitelkou výrobce hraček Mattel se s účinností od 8. února stane Margaret Georgiadisová.
  • Společnost Adobe Systems schválila program zpětného odkupu vlastních akcií v hodnotě 2,5 miliardy USD.
  • Goldman Sachs zvýšila doporučení na akcie Walt Disney na "buy" z "neutral" (cílovou cenu akcií zvýšila na 134 ze 109 USD) a UBS snížila doporučení na akcie Twitteru na "neutral" z "buy".

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí úterního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Trump efekt a akcie bank: Dveře se otevírajíTrump efekt a akcie bank: Dveře se otevírají

Jedním z obchodů roku 2017 by mohl stále ještě být nákup akcií bank, shoduje se většina trhu. Tak velká shoda může být podezřelá a znamená velké riziko zklamání a poklesu cen, jakmile některý z předpokladů nebude naplněn.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688