Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  17.01.2017 09:53:24

Je americký trh práce skutečně tak silný, jak se zdá?


Z amerického trhu práce již delší dobu přicházejí velice pozitivní data. Nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti se již 97. týden drží pod hodnotou 300 tisíc, jež je považována za hranici, pod kterou zůstává trh práce silný. Podobně pozitivní zprávy přinášejí i tzv. payrolls, tedy nově vytvořená pracovní místa mimo sektor zemědělství. Ve světle těchto dat pak není divu, že nezaměstnanost v listopadu klesla na své devítileté minimum 4,6%.


Samotná míra nezaměstnanosti ale ne zcela správně reflektuje situaci na trhu práce, respektive nedává nám úplný obrázek. Pokud jej chceme získat, tak do naší analýzy musíme zahrnout i vývoj zaměstnanosti, což je počet zaměstnaných vztažený k populaci (pracující procento populace starší 15 let).

Mezi mírou nezaměstnanost a zaměstnanosti panuje inverzní vztah, tedy když klesá nezaměstnanost, tak zaměstnanost roste a naopak, což je zcela logické. Tato vazba se ale po krizi v roce 2008 oslabila. Zatímco dnes vidíme nezaměstnanost defacto zpět na své předkrizové úrovni, tak zaměstnanost se ne a ne vrátit na hodnoty z let před Velkou recesí.

To je důvod, proč chce šéfka amerického Fedu Janet Yellen přehřívat trh práce. Snaží se dosáhnout toho, aby lidé, kteří se v průběhu ekonomické krize rozhodli opustit trh práce - například začali studovat, šli na mateřskou, do předčasného/invalidního důchodu nebo jednoduše vzdali hledání práce, se na něj začali opět vracet.

Ukazatel tzv. ekonomické aktivity, což je podíl pracovní síly (zaměstnaných a nezaměstnaných) na populaci starší 15 let dokresluje situaci. Pokud si totiž vezmeme míru ekonomické aktivity z předkrizových let, kdy byl trh práce skutečně silný, a dosadíme aktuální počet pracujících Američanů, tak zjistíme, že by na trhu práce mělo být výrazně víc nezaměstnaných (odhadem dvojnásobek), než nám ukazují statistiky. Samozřejmě se jedná čistě o teoretický koncept, který Američana, jehož vrátíme zpět na trh práce, automaticky řadí mezi nezaměstnané. Přesto ale zdůrazňuje jeden důležitý fakt, a to že americký trh práce má stále prostor kam posilovat. V budoucnosti se

možná ještě dočkáme nižší míry nezaměstnanosti (odhad Fedu pro rok 2017 je 4,5%), hlavní posílení trhu práce by ale mělo přijít skrz rostoucí míru zaměstnanosti.


Roman Sedmera




K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

27.02.2023Jsou americké akcie skutečně tak drahé? Patria (Patria Finance)
04.11.2022Další silná data z amerického trhu práce (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688