V mrazech do sauny? Ano, v historickém centru Prahy

Saunování z jiného pohledu

Sauna na nádvoří přímo v srdci historického centra Prahy? Od 18. ledna do 10. března bude toto připomenutí časů, kdy veřejné lázně byly místem pro navazování a udržování sociálních kontaktů, běžnou realitou. V rámci výstavy Sauna/Architektura požitku vyrostla na nádvoří u Galerie Jaroslava Fragnera vedle Betlémské kaple venkovní několikapatrová site-specific sauna Husa od známého studia H3T Architekti, kde si mohou návštěvníci vyzkoušet saunování na vlastní kůži. Expozice nabídne mimořádně zajímavý pohled na saunu jako sociologický fenomén, jako místo relaxování a požitku a v neposlední řadě i jako specifický segment architektonické tvorby. Na únor jsou také připraveny přednášky tří odborníků, kteří se věnují historii, propagaci, navrhování a výrobě saun již řadu let: Jiřího Kouby, Karla Dyntara a Víta Šimka. Vice informací o výstavě, přednáškách a rezervaci termínů saunování na www.gjf.cz.

Výstava Sauna/Architektura požitku nabídne rozdílnou typologii saun z různých koutů světa i různých období, návštěvníci se dozví, kam až sahá tradice saunování ve Skandinávii, Rusku, České republice nebo třeba u Eskymáků, indiánů nebo v zemi vycházejícího slunce. Ve výběru nejlepších současných realizací jsou díky realizacím H3T architekti ve velké míře zastoupeny i české příklady. Výstava představí saunu dřevěnou, prosklenou, betonovou, mobilní, saunu na kolečkách, na vodě i pod zemí, díla méně známých i slavných architektů, například skandinávského architekta Samiho Rintaly nebo berlínského ateliéru Raumlabor. Studio H3T Architekti, které má za sebou téměř dvě desítky realizovaných saun (např. vltavské Lázně na lodi, létající sauna nebo cyklosauna), vytvořilo kromě sauny Husa na dvorku před galerií i site specific instalaci na výstavě, jejíž součástí je prezentace jejich nejzajímavějších saun.

„Saunování má silnou tradici i v České republice. Lázeňství na našem území bychom mohli datovat již od středověku, vždy bylo spojováno s kvalitní architekturou a mnoho předních tvůrců se podílelo na vzniku zajímavých realizací pro sportovní, zdravotní, očistné i relaxační aktivity,“ říká ředitel Galerie Jaroslava Fragnera Dan Merta k postavení sauny v českém i mezinárodním kontextu a dodává: „Díky této tradici a mnohým experimentálním projektům inspirovaným zahraničními realizacemi, můžeme v Česku navštívit velké množství zajímavých a především nízkorozpočtových staveb. A možná dokonce můžeme hovořit o české alternativní cestě díky studiu H3T, které si vydobylo pevnou pozici po celé Evropě.“

Na koncepci výstavy se podíleli ateliér H3T v čele s Vítem Šimkem, přední český propagátor saunování a šéfredaktor revue Bazén & sauna Jiří Kouba a Karel Dyntar, zakladatel a majitel významná česká společnost Dyntar, zabývající se výrobou originálních a vysoce kvalitních saun. Všichni tři budou mít v GJF přednášku v průběhu února (1., 8., 16., 22.). Záměrem projektu je představit fenomén sauny ze dvou pohledů: jako relaxační proces i jako možnost kvalitní a experimentální architektury. Návštěvníci se seznámí s historií i současností a třeba zde naleznou inspiraci budoucí investoři. 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky