Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.01.2017 16:44:17

Turbulentní rok 2016 a výhled Patria: Jak úspěšní jsme byli v našich předpovědích?

2016. Byl to rok plný zvratů a obratů na trzích. Jak v něm uspěly předpovědi analytiků Patria Finance? Jak dopadly sázky na akcie proti dluhopisům? Na sektory? Na konkrétní evropské tituly? Na pražskou burzu a dividendy? Na měny? Ohlédnutí za rokem 2016 vám nyní tým Patria Research nabízí na Patria.cz. V následujících dnech Vám postupně představíme výhledy pro rok 2017: jak nahlížíme na ekonomiku, měny a komodity, tuzemské i světové akcie

Vývoj trhů v posledním loňském čtvrtletí nahrál celé řadě našich loňských doporučení. Dlužno dodat, že v polovině roku, kdy výnosy dluhopisů dosahovaly historických minim (a ceny maxim), situace zdaleka tak růžově nevypadala. V bilancování celého loňského roku se ale potvrdila naše preference akcií před dluhopisy. Platí to především pro USA, kde široký index S&P 500 v loňském roce posílil o 9 %, zatímco cena desetiletého bondu klesla o -3 %. Obdobná převaha akcií nad dluhopisy se dá pozorovat i v Německu, kde tamní index DAX zpevnil o 7 % a desetiletý bund přišel o -3 %. Evropský široký index Stoxx Europe 600 sice loni -2 % ztratil, i tak ale překonal výkonnost dluhopisů s delší splatností.

Správná sázka na finance

Mezi námi preferované sektory patřily v loňském roce finance, IT, zdravotnictví a cyklická spotřeba. Především díky mohutnému finiši se finanční sektor stal druhým nejvýkonnějším sektorem v USA (+20 %), v Evropě se ale sektoru financí v bilancování celého roku už tolik nedařilo, ačkoliv zde hodně záleželo na načasování investic (banky -7 %, pojišťovny -6 % a finanční služby -7 %). Velmi dobře si vedl i technologický sektor, který v USA loni zpevnil o 12 % a v Evropě o 3 % a v obou případech tak bezpečně překonal benchmark. Zklamáni jsme ale byli výkonností sektoru zdravotnictví, pod jehož výkonnost se nepříjemně podepsala především volební kampaň Hillary Clintonové. Tvorbu cen u léků ale nyní „zvedl“ i Donald Trump

Dlouhodobé akciové tipy zhodnotily

S ohledem na množící se rizika jsme po celý rok při výběru akcií zdůrazňovali selektivní strategii. Evropské akcie, které jsme k nákupu doporučili v závěru roku 2015, dosahují průměrného zhodnocení +10 % (navíc bez započtení obdržených dividend) a výrazně tak překonávají výkonnost indexu (Stoxx Europe 600). Mimořádně se zdařilo například doporučení akcií společnosti ARM, která byla převzata japonskou Softbank (+78 %), dále Philips (+30 %) nebo GlaxoSmithKline (+29 %). Snad ještě lépe si pak vedly evropské tituly zařazené na seznam našich dlouhodobých investičních příležitostí v aktualizaci po Brexitu. Ty se v průměru zhodnotily o 15 % a překonaly tak výkonnost benchmarku o 6 %. 

Nejvíce se po Brexitu vydařilo zařazení vybraných finančních titulů jako BNP Paribas (+51 %), ING Groep (+46 %) či AXA (+41 %), nebo společností z leteckého průmyslu jako Ryanair (+29 %) a Airbus (+30 %). Samozřejmě ne všechny investiční tipy se v loňském roce povedly a z těch dlouhodobých se nám loni o poznání méně dařilo v USA, kde převažují tipy, které naopak za výkonností tamního širokého indexu zaostaly.

Domácí sázka na atraktivní dividendu

Na pražské burze jsme preferovali tituly s atraktivní a udržitelnou dividendou, jmenovitě O2 ČR, Philip Morris a Komerční banku. Po květnovém IPO jsme nákupní doporučení přidělili i akciím Moneta Money Bank. Za černého koně roku 2016 jsme označili Unipetrol. Také jsme radili vyhnout se akciím NWR či CETV

Nejúspěšnějším tuzemským titulem se v loňském roce stala právě námi doporučovaná Moneta (+22 %), následovaná Unipetrolem (+15 %, resp. +18 % včetně dividendy) a tabákovým výrobcem Philip Morris (+9 %, resp. +18 % včetně dividendy). Výkonnost indexu PX , který v loňském roce stagnoval (-4 %, resp. +2 % při zohlednění dividend), překonala i námi doporučovaná telekomunikace O2 ČR (+4 %, resp. +10 % včetně dividendy). Nevydařila se nám tak pouze sázka na Komerční banku, která v průběhu roku snížila budoucí výplatní poměr a přišla o -11 %, resp. -4 % po zohlednění inkasované dividendy.

Správná sázka na dolar

Z měnových doporučení jsme pro loňský rok zůstali stále lehce pozitivní na americký dolar. Proti euru měl podle nás dolar prostor přiblížit se paritě, ale posílení jsme čekali celkově omezené a doprovázené větší volatilitou během roku. Na konci roku jsme eurodolar viděli poblíž 1,04. Sice jsme po celý rok museli opravdu s napětím čekat, v mezičase se dočkat skutečně slušné volatility, nicméně eurodolar nakonec rok opravdu ukončil na 1,05, přičemž na námi predikovaných 1,04 si v prosinci sáhnul. Méně úspěšná byla naše preference dolaru vůči japonskému jenu, když se tento pár i přes mohutný finiš přece jen loni posunul mírně ve prospěch jenu.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688