Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  14.01.2017 12:08:28

Ekonomické důsledky prezidenta Obamy, díl III. – Dow Jones a porovnání s ostatními prezidenty

Obama byl od roku 1900 třetím „nejlepším“ prezidentem pro index Dow Jones Industrial Average (DJIA). Za jeho vlády totiž index rostl přibližně o 12 procent ročně. Nejlepší prezidenti byli Coolidge a Clinton – „jejich“ rally na druhou stranu ale vytvořily bubliny, které pak splaskly. Ve třetím díle seriálu Ekonomické důsledky prezidenta Obamy se podíváme, jak se odcházejícímu nájemníkovi Bílého domu dařilo oproti jeho předchůdcům.

DJIA je snad nejznámějším akciovým indexem na světě. Počítá se už od roku 1896 a obsahuje třicet nejvýznamnějších amerických titulů. I díky svému věku je tedy vhodnějším indexem k porovnání toho, jak se dařilo burzám za vlády jakého prezidenta, než mladší a obsáhlejší S&P 500.

Úplně nejlepším prezidentem pro DJIA byl dnes víceméně zapomenutý Calvin Coolidge, který byl prezidentem v období tzv. „Roaring Twenties“, ekonomického rozmachu v USA, částečně způsobeného větší konkurenceschopností Nového světa oproti válkou zničené Evropě. Náladu a možná přehnanou euforii doby, dokumentovanou například romány F. Scotta Fitzgeralda, však přerušil krach na newyorské burze v roce 1929 – pár měsíců poté, co Coolidge z úřadu odešel. Index DJIA v době jeho vládnutí rostl ročně více než o čtvrtinu.

DJIA od roku 1900 až po rok 1942 – bublina před Velkou hospodářskou krizí je zřetelná

Zdroj: Bloomberg

Na druhém místě, tedy před Obamou, je demokrat Bill Clinton, jenž vládl mezi lety 1993 až 2001 a za jehož úřadování DJIA přidával okolo 16 procent ročně. Pod Clintonovou administrativou zažily Spojené státy ohromný růst a vytváření nových pracovních míst. Za poznamenání stojí, že Clinton podepsal (nyní Trumpem proklínanou) dohodu NAFTA o volném obchodu s Mexikem a Kanadou.

Zejména finančnímu sektoru pomohla masivní deregulace, jež zrušila některé zákony z třicátých let přijatých po Velké hospodářské krizi, konkrétně části Glass-Steagall Act z roku 1933. Mnoho kritiků tvrdí, že toto uvolnění vedlo k hypoteční krizi v roce 2007 a jejímu rozšíření do dalších sektorů ekonomiky.

Těsně za Obamou se umístil republikán a velký příznivec volného trhu Ronald Reagan, který slavně prohlásil, že nejděsivější věta v angličtině je „jsem z vlády a jsem tu abych pomohl'“. Bylo ale právě za jeho éry, když deregulace finančního sektoru, ve které pak pokračoval republikán Bush starší, demokrat Clinton a opět republikán Bush mladší, začala. Zastavila se de facto až s krizí.

Trump by v deregulaci mohl opět pokračovat, což se ostatně už domnívají trhy, které po jeho vítězství v prezidentských volbách zaznamenaly rally bankovního sektoru.

Výkon indexu DJIA za úřadování prezidentů Ronalda Reagana, Billa Clintona a Baracka Obamy

Zdroj: Bloomberg

DJIA měl „za Obamy“, v porovnání s ostatními prezidenty, celkem slušný výkon. Co by však investory mělo znepokojit? Jak si pozorný čtenář určitě všiml, jak s Coolidgem tak s Clintonem byly spojené bubliny. V tom prvním případě krachu na newyorkské burze Coolidge o několik měsíců unikl, i když zjevně vznikla za jeho administrativy.

To Clinton se prasknutí „své“ bubliny, zvané Dot-com Bubble, dočkal ještě v průběhu svého prezidentování. Dotkla se však hlavně internetových a technologických společností (i odtud její jméno), takže měla vliv spíše na chicagský index NASDAQ Composite, než na tradičnější DJIA , o kterém pojednává tento článek.

Přifoukl Obama bublinu? Optimismus může přidat, že jak Coolidgova administrativa, tak Clintonova a Reaganova měly přinejmenším uvolněný přístup k regulaci. Naopak Obama, který zdědil ekonomiku po krizi, si na finanční sektor došlápl více, než jeho předchůdci, regulaci zpřísnil a ministerstva spravedlnosti a financí rozdala pokuty za chování bank v předkrizových letech. Jaké dědictví po sobě Obama zanechal na akciových trzích se nejspíš dozvíme až časem.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688