Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  13.01.2017 08:02:28

Dožije se Evropská unie roku 2020?

Dění na starém kontinentu bude v letošním roce ovlivňovat několik důležitých volebních klání. O co se hraje a kdo může v Evropě vyvolat největší zemětřesení od konce druhé světové války?

Nizozemsko: parlamentní volby (březen 2017)

V březnu se k volebním urnám vydají Holanďané, kteří budou rozhodovat o novém složení Sněmovny reprezentantů. Favoritem volebního klání je krajně pravicová Strana pro svobodu (PVV), v jejímž čele stojí Geert Wilders. V případě, že volby vyhraje, plánuje tento politik vypsat referendum o členství země v Evropské unii.

"Blahopřeji britským občanům k vítězství nad politickou elitou v Londýně i v Bruselu. Myslím, že můžeme udělat totéž," prohlásil loni Wilders v reakci na překvapivé rozhodnutí Britů odejít z EU. "(Pro EU) už neexistuje žádná budoucnost."

Nizozemsko - parlamentní volby (březen 2017)

Francie: prezidentské volby (duben-květen 2017)

Francii čekají v dubnu (a v případě druhého kola i v květnu) prezidentské volby. I v tomto případě bude ve hře hodně. Nacionalistka Marine Le Penová, která by Elysejský palác mohla získat, opakovaně prohlašuje, že pokud Brusel neustoupí od svého diktátu, pokusí se i ona zemi vyvést z EU. "Buď se mi podaří zajistit návrat čtyř suverenit (územní, ekonomické, monetární a legislativní - pozn. red.), nebo budu Francouzům radit, aby EU opustili," prohlásila mimo jiné.

A nemuselo by zůstat jen u EU, Le Penová není nakloněna ani Severoatlantické alianci (NATO). Průzkumy veřejného mínění naznačují, že se o prezidentské křeslo s Le Penovou popere bývalý francouzský premiér François Fillon.

Francie - prezidentské volby (květen 2017)

Německo: parlamentní volby (září 2017)

Na září jsou naplánované parlamentní volby v Německu. Pozornost na sebe strhává hlavně Angela Merkelová, která se chystá obhajovat post spolkové kancléřky. Uprchlická krize sice koalici CDU/CSU pár procentních bodů v předvolebních průzkumech vzala, i tak si ale Merkelová udržuje značný náskok před Sociálnědemokratickou stranou Německa (SPD).

Překvapit by nicméně mohla umírněně euroskeptická Alternativa pro Německo (AfD), jejíž členové nespokojení s dotováním Řecka naznačují, že euro není nezbytnou podmínkou dalšího fungování Evropské unie.

Německo - parlamentní volby (září 2017)

<br>

Investorský magazín: Jak se vyhnout největším investorským chybám? Investorský magazín: Jak se vyhnout největším investorským chybám?

Od investování hodně lidí odrazují obavy z toho, kolik chyb se při něm dá udělat. V aktuálním dílu Investorského magazínu vám poradíme, jak se vyhnout základním investorským přehmatům. Také se podíváme na to, jak může růst úrokových sazeb zatřást s cenami akcií, a přiblížíme vám, jak se obchoduje s jednou z letošních nejlepších investic, s bitcoinem. Nechybí ani výhled na předvánoční obchodní týden.

 






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688