Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.01.2017 12:58:45, aktualizováno 13:30:44

Novými členy bankovní rady ČNB budou Oldřich Dědek a Marek Mora


Prezident Miloš Zeman jmenuje 31. ledna novými členy bankovní rady České národní banky Oldřicha Dědka a Marka Moru. V bankovní radě v únoru nahradí Pavla Řežábka a Lubomíra Lízala, kterým končí jejich mandáty. Na dnešní tiskové konferenci to oznámil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Řežábkovi končí druhý šestiletý mandát a nemůže být znovu jmenován. Lízal byl jmenován členem rady tehdejším prezidentem Václavem Klausem k 13. únoru 2011. Zeman už na konci loňského května uvedl, že bude jmenovat do bankovní rady Oldřicha Dědka.

Bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově politických opatřeních. ČNB je vedle utváření měnové politiky zodpovědná za dozor nad celým finančním trhem, včetně bank, pojišťoven a kapitálového trhu. Členové bankovní rady nesmějí zastávat funkci více než dvakrát. Bankovní rada je sedmičlenná.

Oldřich Dědek: již byl viceguvernérem ČNB, chtěn byl i jako guvernér

Oldřich Dědek se narodil 26. listopadu 1953 v Chlumci nad Cidlinou. Vystudoval obor ekonomika zemědělství na Vysoké škole ekonomické (VŠE) v Praze a po jejím ukončení v roce 1978 nastoupil do Ekonomického ústavu ČSAV, kde pracoval až do roku 1992. Obhájil zde disertační práci v oboru teorie řízení a plánování (1983). V roce 2002 se stal docentem na Karlově univerzitě, v roce 2012 byl jmenován profesorem. Absolvoval několik zahraničních stáží a studijních pobytů.

V roce 1992 Dědek nastoupil do Státní banky československé (SBČS; předchůdce ČNB) jako náměstek ředitele Institutu ekonomie. V letech 1996 až 1999 byl poradcem guvernéra ČNB Josefa Tošovského.
V únoru 1999 jej prezident Václav Havel jmenoval členem bankovní rady a viceguvernérem ČNB. V bankovní radě zasedal do února 2005. Mimo jiné byl také poradcem Josefa Tošovského v době, kdy byl Tošovský předsedou vlády, či poradcem ministra financí Bohuslava Sobotky (ČSSD). Premiér Mirek Topolánek (ODS) ho jmenoval národním koordinátorem pro zavedení eura.

Dědek byl také členem vědecké rady Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze a členem představenstva České společnosti ekonomické. Přednáší na UK, má bohatou publikační činnost zejména v oblasti monetární ekonomie.

Oldřich Dědek patří mimo jiné mezi signatáře Dřevíčské výzvy, která v březnu 1999 kritizovala nedostatek vymahatelnosti práva v české ekonomice.

Už guvernér ČNB Tošovský před svých odchodem z čela národní banky prosazoval Dědka za svého nástupce. Guvernérem byl ale tehdy jmenován Zdeněk Tůma.

Marek Mora: český muž pro Evropu

Marek Mora se narodil 17. května 1971. Vystudoval pražskou VŠE, poté krátce působil v soukromém sektoru. Později absolvoval postgraduální a doktorandská studia ekonomie v Saabrückenu a v Hamburku a učil na univerzitě v Lipsku.

V roce 2003 nastoupil Mora do Evropské komise. V září 2006 se stal náměstkem ministryně školství Miroslavy Kopicové pro evropské záležitosti a fondy. Funkci opustil v červenci 2007 za ministryně Dany Kuchtové. Poté pracoval na Úřadě vlády ČR, nejprve jako jako náměstek vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry, později jako náměstek ministrů pro evropské záležitosti Štefana Füleho a Juraje Chmiela či poradce předsedů vlády Mirka Topolánka a Jana Fischera.

V letech 2010 až 2015 působil ve funkci vedoucího kanceláře generálního tajemníka Rady EU. Od roku 2015 pracuje ve funkci ředitele pro rozpočet, daňovou a regionální politiku na Generálním sekretariátu Rady EU.

Marek Mora byl v době svého působení na Úřadu vlády považován za klíčového muže české unijní diplomacie. Mora také vedl tým, který po obsahové stránce připravil a koordinoval české předsednictví EU. Byl také hlavním vládním vyjednavačem při jednáních o požadavcích prezidenta Václava Klause k lisabonské smlouvě.

V říjnu roku 2009 Česká televize přišla s informací, že je kandidátem vlády do Evropské komise. Tehdejší ministr zahraničí Jan Kohout informaci odmítl.




Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688