Patria (Patria Finance)
Investice  |  09.01.2017 11:53:32

ÚOHS pokutuje 99 miliony O2 a Vodafone za staré dohody o propojení sítí

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže udělil prvostupňovým rozhodnutím ze dne 22. prosince 2016 pokuty v celkové výši 99,085 milionu korun tuzemským operátorům Vodafone a O2 za protisoutěžní dohody v oblasti propojení sítí. Rozhodnutí není pravomocné, jeden z účastníků již proti němu podal rozklad.

Rozhodnutí se týká společností Vodafone a Eurotel Praha, jejímž právním nástupcem je od 1. července 2006 právě O2. Obě firmy měly ve smlouvě o propojení ze dne 22. března 2001 uzavřít a následně plnit dohody, dle nichž si dohodly realizaci propojení sítí výhradně přímým propojením, pokud toto bylo k dispozici a pokud jeho kapacita byla dostačující. 

„Uzavřené dohody vylučují možnost, aby uvedené společnosti propojily své sítě kdykoli na základě svého svobodného rozhodnutí tranzitem přes síť třetího subjektu. Za existence přímého propojení sítí účastníků řízení a jeho dostatečné kapacity tedy nemá žádný z účastníků možnost využít alternativní způsob propojení tranzitem prostřednictvím sítě třetí strany, byť by tento způsob byl pro něj a jeho zákazníky výhodnější,“ uvádí ve svém sdělení ÚOHS.

Uzavřením a následným plněním výše uvedených vertikálních dohod o rozdělení trhu se podle ÚOHS společnosti Vodafone a O2 dopustily porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže, neboť cílem dohod je narušení hospodářské soutěže a jsou způsobilé narušit hospodářskou soutěž na trhu provozování veřejných telekomunikačních sítí.

Úřad plnění uvedených dohod zakázal a za správní delikt trvající od 22. března 2001 až do současnosti uložil společnosti Vodafone sankci ve výši 49,579 milionu korun a O2 za správní delikt trvající od 1. května 2004 do současnosti pokutu ve výši 49,506 milionu korun.

Původní rozhodnutí v této věci vydal Úřad již v roce 2003, pravomocné pak o rok později, po soudním přezkumu se nyní zabýval věcí opakovaně. Vzhledem k tomu, že účastníci řízení po celou dobu zakázané dohody dále plnili, byly jim sankce za dlouhodobý delikt přiměřeně zvýšeny.

(Zdroj: ÚOHS, Reuters, Bloomberg)


Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688