Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  09.01.2017 07:57:46

Výhled na 2017? Připoutejte se, prosím!

 

 

 

Rok 2016 byl bodem zlomu, rok 2017 pak naznačí, co je za horizontem. Platí to jak o politice, když svět vstoupil do neznámých a nebezpečných populistických vod, tak o ekonomice. Tam, tvrdí kupříkladu Bank of America, znamenal uplynulý rok vrchol likvidity, nerovnosti, globalizace a deflace. Analýzu třinácti (nejen) s tím spojených rizik vám představíme během prosince. Začínáme otázkou, zda příští rok bude divočejší než ten letošní.

Supervelmoc opouštějící své výsostné postavení povede populista s minimální znalostí pravidel a principů globální hry. Nastupující velmoc čelí politickým i hospodářským výzvám, které ji dlouhodobě řadí mezi hnízdiště černých labutí. Evropská unie, největší ekonomický blok světa, se v důsledku impotence elit drolí, přičemž seriál plebiscitů v klíčových zemích v kombinaci s přetrvávajícími strukturálními problémy některých členů unie hrozí zkrácením poločasu rozpadu.

Černé labutě - rizika pro světovou ekonomiku a trhy (listopad 2016)

Mnohé světově či regionálně důležité rozvíjející se země jsou v důsledku silného dolaru, nízkých cen komodit nebo neschopnosti politiků pod tlakem. Pokud k tomu přičteme zběsilou střelbu centrálních bank v posledních letech, která i podle názoru samotných měnových autorit mohla místy mířit do vlastních řad, příští rok určitě nebude nudit.

Miroslav Plojhar

Miroslav Plojhar (Česká spořitelna)

Osobně jsem, co se týče příštího roku, optimistický, a to i přes nášlapné miny, kolem kterých bude ekonomika spolu s finančními trhy kráčet v roce 2017. Proč? Podle mě máme solidní šanci, že se pokračující, byť nijak závratný hospodářský růst stane argumentem pro to, aby se začalo brzdit s experimenty v oblasti měnové politiky (a nebo z nich, v případě některých bank, dokonce úplně vycouvat).

Jinými slovy, je tu jistá pravděpodobnost, že uvidíme svět, který se pomalu, ale jistě vrací ke staršímu normálu, kdy úrokové sazby ve vzestupné fázi hospodářského cyklu rostou. A to dříve, než se víra v neomezenou schopnost centrálních bankéřů řídit cyklus a trhy zhroutí a způsobí to velké škody.

Michal Brožka, Raiffeisenbank

Michal Brožka (Raiffeisenbank)

Rok 2017 má z hlediska překvapení podobný potenciál jako rok 2016. U Donalda Trumpa stále ještě čekáme na to, co vytáhne z klobouku. Opět se čeká růst úrokových sazeb v USA. K tomu se přidávají spekulace na prodloužení a následné ukončování programu kvantitativního uvolňování ze strany ECB.

Podobně jako u Trumpa a brexitu trhy tentokrát spoléhají na setrvání Merkelové na postu německé kancléřky a na neúspěch Marine Le Penové ve francouzských prezidentských volbách. I to se může "pokazit". Vítězství Françoise Fillona ve Francii by navíc rozhodně neznamenalo důvod k oddechu. Nejistý je i politický vývoj v Itálii, napínavé volby nabídne Nizozemsko.

S růstem úrokových sazeb lze čekat také nárůst rizik v mladých ekonomikách. Čína může překvapit v zásadě vždy. Suma sumárum, v roce 2017 čekám spíše vyšší volatilitu na finančních trzích než naopak.

Anketa: Petr Sklenář

Petr Sklenář (J&T Banka)

Rok 2017 bude na události bohatší než letošní rok, ve kterém zatím proběhla "jen" tři velká hlasování – referendum v Británii a volby ve Španělsku a v USA. Ještě nás čeká referendum v Itálii, které bude mít vliv na vývoj této velké, zásadní a současně ekonomicky churavějící země eurozóny. Příští rok bude pro Evropu jedním ze supervolebních, což znamená, že se může politická mapa jednotlivých zemí a následně i představitelů EU výrazně změnit. Dalším faktorem, se kterým je potřeba počítat, je to, že se v prvním čtvrtletí fakticky spustí brexit. Tím se otevře neznámý prostor, respektive otázka, jak vlastně vystoupení z EU bude probíhat.

V ekonomické sféře bude zajímavé sledovat, zda Fed bude pokračovat ve zvyšování sazeb, zda ECB spustí proces postupného utlumování kvantitativního uvolňování a také to, jak se ČNB bude snažit ukončit kurzový závazek týkající se eurokoruny.

Investiční fórum jede za vámi: V pondělí od 17 hodin v Ostravě

Chcete se dozvědět, jak se budou vyvíjet kapitálové, měnové a komoditní trhy v roce 2017? Nebo co čeká svět alternativních investic? Pokud jste se ve středu 4. ledna nemohli zúčastnit Investičního fóra v Praze, máte tento týden druhou šanci. Do vybraných měst míří IF TOUR. V pondělí si můžete pro zajímavé investiční tipy přijít v Ostravě. Registrace je stále otevřená a je zdarma.  

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 16:54  Souhrn 25.4. - Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Čt 16:42  NATGAS tiká níže po datech EIA X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688