Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  06.01.2017 23:54:54

6. ledna: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akciové indexy vystoupily v závěru týdne na nové rekordy a Dow se dostal těsně pod dosud nepokořenou hladinu 20 000 bodů. Náladu na Wall Street v pátek podpořila především zpráva z amerického trhu práce.

Index Dow stoupl o 0,32 % na 19 963,80 bodu, širší index S&P 500 posílil o 0,35 % na nové zavírací maximum 2 276,98 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite skončil se ziskem 0,6 % na rekordním závěru 5 521,06 bodu. Indexy výše posunuly i absolutní maxima, Dow na 19 999,63 bodu, S&P 500 na 2 282,10 bodu a Nasdaq Composite na 5 536,52 bodu.

Index volatility VIX se snížil o tři procenta na 11,32 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA vzrostl o osm bazických bodů na 2,419 %.

V plusu skončilo všech jedenáct hlavních sektorů indexu S&P 500. Dařilo se zejména technologickému odvětví, průmyslovému sektoru a finančnímu odvětví. Nejmenší zisky si připsaly sektor cyklického spotřebního zboží, odvětví základních materiálů a realitní sektor.

Americké akcie (6. ledna 2016)
Americké akcie (6. ledna 2016)Zdroj: Google

Ekonomika USA v prosinci mimo zemědělství vytvořila zhruba 156 tisíc pracovních míst. Analytici odhadovali, že vzniklo přibližně 175 tisíc míst po 204 tisících v listopadu. Míra nezaměstnanosti v prosinci stoupla z 9letého listopadového minima 4,6 % na 4,7 %. Meziroční růst mezd v závěru roku zrychlil na 2,9 %.

"Americký trh práce je ve velmi dobré kondici, růst mezd nabírá na rychlosti," říká Scott Brown, hlavní ekonom v Raymond James Financial. "Očekávám, že v příštích měsících bude tento vývoj pokračovat," dodává Brown.

Akcie farmaceutické společnosti Amgen (+2,48 %) posílily o zhruba dvě a půl procenta poté, co federální soud rozhodl, že firmy Regeneron Pharmaceuticals a Sanofi musejí z trhu stáhnout svůj lék na vysoký cholesterol Praluent. Rozhodnutí federálního soudu je vyústěním patentového sporu firem.

Zlevnily naopak akcie mobilního operátora AT&T (-1,99 %). Pod nulu titul stáhla zpráva, že se nastupující americký prezident Donald Trump stále nesmířil s plánovaným převzetím mediálního konglomerátu Time Warner ze strany AT&T.

V indexu Dow v závěru týdne nejvýrazněji zdražily akcie výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike (+1,6 %), mediální firmy Walt Disney (+1,49 %) a banky Goldman Sachs (+1,48 %). Nedařilo se naopak cenným papírům mobilního operátora Verizon Communications (-1,48 %), maloobchodního řetězce Wal-Mart (-1,37 %) nebo chemického obra DuPont (-0,58 %).

Akcie technologické firmy Apple (+1,11 %) přidaly více než procento poté, co kanadský úřad pro hospodářskou soutěž uzavřel dvouleté vyšetřování firmy sdělením, že nenašel důkazy pro její antikonkurenční chování na kanadském trhu.

Americké akcie (6. ledna 2016)
Americké akcie (6. ledna 2016)Zdroj: Finviz

Za celý uplynulý týden index Dow posílil o 1,02 %, S&P 500 stoupl o 1,7 % a Nasdaq Composite si připsal 2,56 %.

Americké akcie (týden do 6. ledna 2016)
Americké akcie (týden do 6. ledna 2016)Zdroj: Google

Za dva měsíce od zvolení Donalda Trumpa příštím prezidentem USA získal index Dow devět procent, zejména díky nadějím na opatření na podporu hospodářského růstu. Úroveň 20 000 bodů představuje pro Dow důležitý milník. Někteří investoři věří, že překročení této důležité psychologické úrovně bude signálem, že růst může pokračovat. Hranici 10 000 bodů Dow překročil v roce 1999.

Hlavní páteční události na amerických trzích:

Pokračování shrnutí pátečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Faktor, který podpoří akciového býka v příštích kvartálechFaktor, který podpoří akciového býka v příštích kvartálech

Jeden z tradičně nejpodstatnějších pilířů akciových rally by se letos měl projevit opět v plné síle. Na prahu roku 2017 to tvrdí velká část analytiků a stratégů, mezi nimi i Jeffrey Saut, hlavní investiční stratég společnosti Raymond James.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688