Research (Česká spořitelna)
Investice  |  05.01.2017 09:35:55

MF netrefilo odhad rozpočtu 2016 jen o 130 mld. Kč - jak je to možné?


Státní rozpočet dosáhl v roce 2016 rekordního přebytku 62 mld. korun. MF podle svého prvotního odhadu očekávalo, že státní rozpočet v roce 2016 skonči ve schodku 70 mld. korun. Svůj odhad tedy podhodnotilo přes 130 mld. korun. Co stojí za tímto rozdílem?

 

Na straně příjmů MF podhodnotilo svůj odhad o 100mld. korun, když tuto částku tvořily hlavně vyšší než očekávané příjmy z EU fondů (+65 mld.), daně z příjmu právnických os ob (+10 mld.) či pojistné (+6 mld.).

Naopak odhad výdajů MF byl ve s rovnání s jejich reálnou hodnotou vyšší o 30 mld., když například úroky a ostatní finanční výdaje byly nižší o 12 mld. korun a transfery podnikům o 8 mld.

Státní rozpočet v roce 2017 podle našeho odhadu dosáhne mírného deficitu 30 mld. korun. Přestože MF ve svém výhledu počítá se schodkem státního rozpočtu o velikosti 60 mld. korun, tak vzhledem k následujícím důvodům se domníváme, že finální schodek bude nižší.

1) MF počítalo ve své makroekonomické predikci, na základě které byl postaven státní rozpočet pro rok 2017, s růstem HDP na úrovni 2,4%. Vzhledem k příznivému ekonomickému vývoji nicméně vidíme vysokou pravděpodobnost, že růst HDP bude vyšší, cca 2,8%, a bude tak působit ve směru vyšších daňových příjmů. Ve směru vyšších daňových příjmu ve srovnání s odhadem MF pak bude působit také pravděpodobně vyšší HDP deflátor. MF při sestavování státního rozpočtu počítalo s jeho růstem 1,1% v 2017. Nicméně vzhledem k rostoucím inflačním tlakům v ekonomice očekáváme, že jeho růst dosáhne 1,2%.

2) Jak ukazuje vývoj v minulých 4 letech, tak prvotní odhad schodku státního rozpočtu MF byl vyšší než jeho finální hodnota (Graf 1, červená křivka). Od roku 2010 byl rozdíl finální hodnoty státního rozpočtu od schváleného rozpočtu v daném roce do určité míry určen přesností, s jakou MF predikovalo kapitálové výdaje (investice) a příjmy z EU fondů v daném roce, a určitého konstantního rozdílu. Pokud bychom tedy současnou predikci kapitálových výdajů a očekávaných příjmů z EU pro rok 2017 očistili o jejich průměrné podhodnocení z minulých let, potom by se saldo státního rozpočtu přiblížilo k -30 mld. korun.

Nicméně nečekáme, že by státní rozpočet v roce 2017 dosáhl výraznějšího přebytku podobně jako v 2016, vzhledem k očekávanému poklesu příjmů z EU fondů. Naopak blížící se parlamentním volby a nabíhající investice představují riziko ve směru ještě vyššího schodku.


Jana Urbánková



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688