Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  04.01.2017 10:49:21

Tesla zabrala, na slib dodaných aut ale nedosáhla. Co továrna u Prahy?

Americký technologický lídr a výrobce elektromobilů Tesla Motors zvládl v posledním loňském čtvrtletí dodat 22,2 tisíce aut. Nedosáhl tak na vlatní vyslovený cíl 25 tisíc aut a podobně zaostal za celoročním cílem dodání alespoň 80 tisíc aut. Ve skutečnosti jich dodal 76.230. Proč a je něco nového kolem továrny v Česku?

Tesla Motors zvýšila za celý loňský rok produkci meziročně o 64 procent na necelých 84 tisíc aut. Dodávky zákazníkům ale zaostaly za vytčeným cílem 80 až 90 tisíc aut. V samotném čtvrtém čtvrtletí dodávky klesly o zhruba 9 procent. Podle firmy stály za poklesem výrobní komplikace při přechodu na nový hardware automatického systému řízení.

If you couldn’t finalize your purchase by 12/31, you can still order a Model S or X until 1/15 to receive unlimited Supercharging.

Tesla (@TeslaMotors) January 1, 2017

Ale: Zakladatel a šéf firmy, vizionář Elon Musk, je znám stanovováním ambiciózních cílů, na které často nedosáhne. Ať jde o termín dodávek Modelu X, Modelu 3, Modelu S nebo SolarCity. Své firmy ale táhne vzhůru a z podobných výhledů jistě nesleví. Během příštích dvou let chce Musk zvýšit produkci na půl milionu aut ročně. Během dalších dvou let pak plánuje nárůst na milion vozů ročně. 

První kvartální zisk

Na  konci října Tesla oznámila, že ve čtrtletí vydělala 21,9 milionu dolarů po ztrátě 229,9 milionu dolarů ve stejném období předchozího roku. Čtvrtletní zisk tak vykázala poprvé za více než tři roky. Musk tehdy uvedl, že Tesla by mohla být zisková také ve čtvrtém čtvrtletí.

Tesla nyní vyrábí dva modely s elektrickým pohonem. Jsou to sedan Model S a sportovně-užitkový vůz Model X. Koncem loňského března firma představila nový elektromobil Model 3, jehož základní cena bude 35 tisíc dolarů. Auto si již objednaly statisíce lidí, ačkoli firma začne vůz dodávat zákazníkům až koncem letošního roku.

Obří továrna u Prahy?

V listopadu světová i česká média prořízla spekulace o tom, že by Tesla mohla postavit svou druhou druhou obří továrnu, takzvanou Gigafactory, severně od Prahy. Gigafactory 1 na výrobu lithium-iontových baterií nyní Tesla buduje v americkém státě Nevada a po dokončení to má být největší budova na světě.

Šéf Tesly Elon Musk oficiálně oznámil plány na otevření druhé Gigafactory někde v Evropě. Musk řekl, že nová továrna bude vyrábět jak baterie, tak elektromobily. "V podstatě půjde o integrovanou Gigafactory 2," řekl. 

Proč Česko? Podle zdroje The Space Invader (TSI) například proto, že má v Krušných horách vysoké zásoby lithia, které je základní složkou dnešních vyspělých baterií. V okolí Cínovce a Dubí na Teplicku se skrývají statisíce tun lithia a začaly tam už přípravy na jeho těžbu. Společnost Cínovecká deponie, kterou ovládá investiční skupina RSJ miliardáře Karla Janečka, dostala v říjnu podle tisku od báňského úřadu poslední povolení k těžbě lithia z odkaliště v Cínovci. V Krušných horách chce lithium těžit hlubinně i firma Geomet, kterou vlastní australská společnost European Metals. 

Zdroje TSI rovněž vysvětlily Muskův zájem o Česko relativně levnou a především kvalifikovanou pracovní silou, nízkými cenami pozemků a dalších zdrojů potřebných k vybudování a provozu velké továrny. Česká republika má rovněž ideální geografickou pozici v srdci Evropy.

TSI pak citoval zdroje z české vlády, podle kterých má umístění továrny Tesly severně od Prahy velké šance, i když nic zatím není dohodnuto. Vláda by podle nich nabídla daňové úlevy a další investiční pobídky. Právě nová továrna Gigafactory 2 je klíčem k dramatickému zvýšení produkce z nynějších bezmála 80 tisíc aut ročně. Tesla by se tím posunula v objemu produkce mezi světové automobilky.

Na sklonku roku byla zveřejněna spolupráce japonské firmy Panasonic a Tesly při výrobě solárních článků a modulů. Panasonic do továrny Tesly v americkém Buffalu investuje 30 miliard jenů, výroba začne letos v létě. Obě firmy spolupracují dlouhodobě, Panasonic dodává baterie například i do chystaného Modelu 3 a exkluzívně je dodával již pro Model S a Model X. Firmy společně stavějí velkou továrnu na lithium-iontové baterie v Nevadě. 

(Zdroj: Tesla Motors, Bloomberg, čtk, foto: Wikipedia)

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688