Rok 2016 byl rekordně teplý a suchý, bude to letos horší?

TNBiz, 2.1.2017

"Nedá se vyloučit, že rok 2017 opět bude mít nejvyšší průměrnou roční teplotu celé historie měření," řekl TV Nova meteorolog z Českého hydrometeorologického úřadu Petr Dvořák.

To znamená, že se Češi musí připravit na největší sucho od roku 1775, kdy meteorologové provádí měření. Sucho, které způsobuje globální oteplování, ale může pořádně zavařit desítkám tisíc lidí, kteří čerpají vody ze studny. Ty budou vysychat.

"Na víc jak polovině území České republiky je stále v případě pramenů stav ve stádiu mimořádného nebo vysokého sucha. Na třetině území je stav mělkých vrtů a studní také právě na hladině mimořádného sucha," řekl TV Nova ministr životního prostředí Richard Brabec.

Ministerstvo chce pomoci obcím vybudovat nové studny, nebo prohlubovat ty současné, které jsou mělké. "Podzemní vody jsou stále velmi chudé, zejména ve východní části republiky. Čili bohužel je to takový předpoklad, takový základ k dalšímu suchému roku," varoval Petr Dvořák.

Nadprůměrně teplé počasí si loni pochvalovali snad jen zemědělci. "Počasí v loňském roce bylo příznivé např. pro pěstitele luskovin nebo pěstitele chmele," řekla TV Nova mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

V loňském roce se v teplotním normálu držel pouze říjen. "Loňský prosinec byl také teplotně nadprůměrný. Byl ale srážkově velmi chudý. Měl jenom něco málo nad 50 % obvyklého měsíčního úhrnu," dodal meteorolog Dvořák.

Nejnižší teplotu loni naměřili meteorologové v lednu na Horské Kvildě, skoro mínus 30 °C. Nejvíc bylo v červenci v Brodě nad Dyjí. Bezmála 37 stupňů Celsia.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky