Americké dřevěné vs. české cihlové

REKLAMA       Jiřina Kavková, 18.1.2017

Dům je jakýmsi rodinným hnízdem, ve kterém nacházíme klid a skrýváme si tam své soukromí. Tak jako každá země má své typické rysy, charakteristickou kulturu, i v bydlení bychom našli množství rozdílů, ať už ve způsobu bydlení, nebo v zařízení a designu samotného obytného prostoru. Zatímco v sousedních zemích jsou rozdíly nepatrné, pokud budeme pokračovat dál, až za oceán, do Severní Ameriky, narazíme na možná pro obyvatele České republiky odlišné a netradiční bydlení. Preferujete americké domy ze dřeva, nebo jste zastáncem tradičních českých cihel? I díky automatizovanému systému esta usa, se počet českých turistů ve Spojených státech zvýšil a mnozí zaznamenáváte různé odlišnosti mezi českým a americkým životem. Pojďte se s námi podívat na nejviditelnější rozdíly mezi českým a americkým bydlením.

Materiál

Největším rozdílem je stavební materiál. Zatímco USA je zemí typickou pro domy z dřevěné konstrukce a jejich kompletace probíhá bleskovou rychlostí, naše rodná země, která byla dlouhá léta domovem králů a rytířů je známá pevnými cihlovými a panelovými stavbami. Stavba malého panelového bungalovu trvá několik měsíců a proto i za pomoci moderních strojů a technologie si na svůj vysněný domeček budete muset počkat. Je však třeba připomenout že, dřevostavby jsou stále více oblíbené i u nás. Jednoduše jejich cena je nižší a stavba probíhá mnohem rychleji.

Bez hypotéky se to nedá

USA je zemí známou množstvím hypoték. Američané si berou půjčky téměř na všechno. V současnosti už i v Čechách zaznamenáváme "hypoteční boom", mnozí občané jsou závislí na hypotékách, ale jejich hodnota ani zdaleka nedosahuje výšku těch amerických.

Rodiče a děti

Zatímco v Čechách množství rodičů podporuje své děti, v USA obvykle děti po dovršení dospělosti nebo po ukončení vysoké školy, opouštějí rodinné hnízdo a zajistí si vlastní bydlení. V Čechách a hlavně na venkově ještě ani dnes nechybí generační domy, kde pod jednou střechou žijí prarodiče se svými dospělými dětmi a vnoučaty. Mnoho rodičů, při zajišťování nového bydlení pomáhá finančně svým už dospělým ratolestem, protože je dnes velmi obtížné dostat potřebnou částku na vysněné bydlení.

Jsou to malé rozdíly ale přece jejich cítit

Malé, téměř nepatrné věci a pro cizince pozorovatelné na první pohled. Zmíníme alespoň ty nejtypičtější:

Krb - americký dům prostě není domem bez krbu, nemusí se v něm topit, ale chybět nesmí, vždyť kudy by chodil Santa Claus. Sice ne všechny domy ho mají, ale obvykle rodiny vyhledávají tzv. rodinné teplo. V Česku je najdete také, ale určitě ne v takovém množství.

Pokoje pro hosty - zatímco v Čechách je přechodným pokojem pro hosty obývací pokoj nebo dětský pokoj, Američané mají vyhrazenou pokoj pouze pro hosty.

Koupelny a toalety - jednoduše jedna koupelna a toaleta nestačí, obvykle rodiče mají svou koupelnu a děti svou. Pomalu tento trend přichází i k nám.

Zásuvky a vypínače - tento rozdíl si všimnete hned, jak se ubytujete v USA. Mají úplně jiný tvar, a proto nezapomínejte na univerzální adaptér, díky kterému budete moci svou elektroniku dobíjet elektřinou, která, pozor, má i jiné napětí.

Klimatizace - tak ta v USA nesmí chybět, nejenže je plně využívána v domech ale i např. v hromadné dopravě, prostě když je velmi teplo tak klimatizace jde na plné obrátky.

Dva vchody - velký hlavní vchod z předu, a zezadu mají ještě americké domy vchod do zahrady. I tento trend je již pomalu charakteristický i pro nové české domy.

Plot Američané nepotřebují - zatímco my máme v oblibě ohradit vše co je naše, Američané plot nepotřebují a pokud ano, ohradí jen zadní část domu.

Život v USA si můžete vyzkoušet i Vy. Stačí, když si zajistíte online registraci ESTA Viza, která povoluje vstup do USA až na tři měsíce. Tedy pokud Vašim účelem cesty je cestování a poznávání země. Takže vedle poznávání země, určitě můžete obdivovat i nemovitosti a způsob bydlení. V případě, že byste si chtěli zakoupit nemovitost a zůstat tam žít, na to Vám Esta visa usa bohužel nestačí.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky