Patria (Patria Finance)
Investice  |  30.12.2016 10:53:34

Albánie se pře o dohodu s ČEZ na odškodném za znárodněnou investici

Albánská vláda s opozicí se pře o dohodu s ČEZ, která tuzemskou energetiku odškodňuje za zpětné převzetí tamního distributora elektřiny OSHEE. Agentura Bloomberg napsala, že se Albánie rozhodla dohodu přerušit a převzít zpět kontrolu nad OSHEE. Citovala slova tamního premiéra Edi Ramy z parlamentu. ČEZ zatím z celkového odškodnění 100 milionů eur získal podle dosavadních informací více než třetinu.

Lokální albánská média podle Bloomberg informují, že Rama vystoupil v parlamentu před komisí, která vládní dohodu s ČEZ ohledně urovnání za tento krok prošetřuje. ČEZ koupil OSHEE v roce 2009 za 102 milionů eur s příslibem investic do rozvodné sítě a snížení ztrát. Albánský regulátor ale licenci v lednu roku 2013 odvolal a nad firmou opětovně převzal kontrolu stát

ČEZ poté zahájil arbitráž, ve které po Albánii požadoval odškodnění více jak 200 milionů eur. Po vleklých sporech obě strany dosáhly v červnu roku 2014 dohody na platbě 90 milionů eur dle Bloomberg, ČEZ ve svých materiálech uvádí celkové odškodnění 100 milionů eur, tedy rovnající se jeho úvodní investici v roce 2009. 

Dohoda je nyní terčem napadání vlády ze strany opozice v zemi, která hovoří o vládou způsobených ekonomických škodách. Premiér Rama však dohodu s ČEZ brání jako nejlepší možné řešení. Zdůraznil, že Albánie nemá žádnou šanci na výhru případné arbitráže proti české straně.

ČEZ v květnu letošního roku potvrdil, že již obdržel 36,75 milionu eur ze sjednané sumy. Další platby mají být plněny ročně do roku 2018 a  podle ČEZu jsou zajištěny garancí významné evropské banky. Podle posledních dostupných zpráv se jeví, že ČEZ má nezaplaceno kolem 63 milionů eur, v přepočtu zhruba 1,7 miliardy korun. To odpovídá zhruba 1,6 procenta námi očekávaného zisku EBITDA a zhruba 6,3 procenta čistého zisku v letech 2017/2018. Zprávu vnímáme jako neutrální až mírně negativní,“ soudí hlavní analytik Patrie Tomáš Sýkora.

Dohoda se přenáší do dalších oblastí albánské politiky. Premiér dle Bloomberg řekl, že jeho prioritou bylo odvrátit případný energetický i finanční kolaps a vyhnout se riziku, že by země kvůli způsobu vyřešení sporu nebyla schopna lákat další investice. Podle opozice padla i výhrůžka veta statusu Albánie jako kandidátské země na členství v Evropské unii. Albánie je od ledna roku 2003 potenciálním kandidátem a 28. dubna roku 2009 o členství v EU formálně požádala.

Akcie ČEZ na pražské burze obchodují poslední obchodní den roku s nepatrnou ztrátou do 0,1 % u hladiny 427 korun za akcii. Letos nejvýše se dostaly nad 477 korun dne 28. července, nejníže naopak k 362 korunám dne 3. března.

Podporou akciím ČEZ je současný vývoj cen elektřiny, která na klíčové německé burze roste. Roční kontrakt obchoduje na dosah 35 EUR/Wh, dvouletý nad 31 eury. Překonávají či vyrovnávají dosavadní letošní maxima, dosažená v listopadu.

Graf: Roční kontakt na dodávku elektřiny na německé burze (EUR/MWh):

   

Graf: Dvouletý kontakt na dodávku elektřiny na německé burze (EUR/MWh):



Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688